ADID Timiș, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, implementează în Zona 0 din județul Timiș un sistem de colectare separată a deșeurilor, conform cu standardele europene în vigoare. Acesta urmărește colectarea separată a deșeurilor care pot fi reciclate (sticlă, hârtie, metale și plastic), dar și compostarea deșeurilor biodegradabile (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze), direct în gospodărie.
În compostoarele distribuite exclusiv gospodăriilor din comune și sate, vor fi depozitate deșeurile care se descompun (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze), care se vor folosi după descompunere ca îngrășământ natural.
În sacul galben sau pubela galbenă vor fi colectate doar deșeurile reciclabile uscate: hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare curate, caiete, cărți, ziare, reviste, etc.), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic curate, flacoane de șampon, detergent, etc.) și metal (doze aluminiu, ambalaje tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu).
Sacul galben se va distribui în zonele rurale, iar pubela galbenă în orașe.
Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) vor fi depozitate în recipiente de tip clopot, de culoare verde, amplasate în locații accesibile din fiecare localitate.
În pubela neagră sau verde vor fi colectate deșeurile reziduale, precum resturi alimentare (carne, pește, produse lactate, etc.), ambalajele care nu mai pot fi curățate, dar și alte deșeuri reziduale (mucuri de țigarete, conținutul sacului de la aspirator etc.).
Totodată, o serie de deșeuri speciale (voluminoase, periculoase), vor fi colectate separat de cele reziduale și de cele reciclabile în cadrul unor campanii trimestriale anterior anunțate.
Pe toată perioada de introducere a sistemului de colectare, RETIM Ecologic Service SA va asigura informarea tuturor utilizatorilor, atât din “casă în casă”, cât și prin intermediul campaniilor de informare și conștientizare ce se desfășoară în presa scrisă și online, la radio și la TV.