Restaurantul Noma din Copenhaga, administrat de maestrul bucătar Rene Redzepi, a fost desemnat cel mai bun din lume de influenta revistă britanică Restaurant, câştigând pentru a patra oară acest titlu, obţinut şi în anii 2010, 2011 şi 2012.
Restaurantul danez, amplasat într-un depozit maritim renovat din Copenhaga, a recâştigat acest titlu pe care îl pierduse în 2013, în faţa restaurantului spaniol El Celler de Can Roca. Succesul Noma încununează creativitatea danezului în vârsta de 32 de ani, ambasador al bucătăriei nordice, compusă din ingrediente locale şi de sezon. Restaurantul este amenajat într-un fost depozit din portul oraşului Copenhaga. Meniul cuprinde mâncăruri rafinate cum ar fi muşchi de vită cu pere, anghinare cu măghiran, arici de mare cu mărar sau legume murate cu măduvă.
Juriul şi-a motivat alegerea spunând că restaurantul “face un lucru deosebit şi redescoperă bucătaria tradiţională a vikingilor. Mâncărurile sunt unice şi duc bucătaria tradiţională la un cu totul alt nivel: reţete tradiţionale realizate cu tehnologie de ultimă oră”.
O masă, 215 de dolari
Oaspeţii sunt întâmpinaţi cu 20 de farfurii mici de mâncare, fiecare dintre ele fiind greu de recunoscut de un adept al produselor tradiţionale. O masă costă 296 de dolari (215 euro) de persoană, iar clienţii care optează şi pentru vin trebuie să mai plătească încă 185 de dolari (134 de euro).
În Top 10 cele mai bune restaurante din lume mai figurează 4 restaurante din Spania, 3 din Statele Unite şi câte unul din Marea Britanie şi Italia. Niciun restaurant franţuzesc nu figurează în Top 10.
Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume a fost alcătuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experţi internaţionali, în rândul cărora s-au aflat maeştri bucătari şi critici culinari. De la înfiinţarea în 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino şi Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui număr de doar cinci restaurante.