Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 4 mai, că începând cu data de 15 mai, starea de urgență nu va mai fi prenlugită pe teritoriul României. Ea va fi înlocuită cu o stare de alertă, care va putea fi, la rândul ei, relaxată gradual, ”pas cu pas”, ca să folosim expresia prezidențială favorită.
Întrebat despre posibilele consecințe ale acestei ”relaxări”, directorul Spitalului Municipal din Lugoj, unitate medicală de sprijin în lupta anti Co-Vid, roagă populația orașului să se comporte ca și când ar fi în continuare stare de urgență. Cu alte cuvinte, medicul Erwin Floroni, care a văzut multe în zilele astea, îndeamnă lugojenii să nu lase garda jos. Altfel, tot ce s-a făcut bine până acum, de Paște și de 1 Mai, s-ar putea nărui într-o săptămână.
Celor care cred că directorul SML exagerează, le răspundem, cu o pildă din trecut, că nimic nu este nou sub soare, iar istoria este un profesor aspru cu cei care nu o iau în seamă!
La 28 septembrie 1918, marea metropolă Philadelphia din SUA a găzduit o imensă paradă, destinată strângerii de fonduri pentru ostașii americani aflați pe front. La acea oră, epidemia de gripă spaniolă nu părea o amenințare serioasă, așa că organizatorii patrioticei manifestări au ignorat sfaturile doctorilor, care cereau insistent contramandarea ei.
Parada a avut o asistență record, de peste 200.000 de oameni, care aclamau entuziast, înghesuiți unul în altul pe marginea bulevardelor.
Câteva zile mai târziu, ecourile uralelor s-au stins pe străzile pustii. Redeschiderea nechibzuită a orașului a făcut ca pandemia de gripă să revină cu și mai multă furie, iar valul doi a fost devastator. După trei zile, în spitalele Philadelphiei nu mai era nici un pat liber. Cei care aclamau cu 72 de ore în urmă, acum se stingeau unul după altul.
La 72 de ore de la paradă, toate cele 31 de spitale ale Philadelphiei erau pline, iar bilanțul a fost de 2.600 de morți. O săptămână mai târziu, erau deja 4.500 de morți, iar virusul se răspândea în masă. 15.000 de victime, în total.
Aceste rânduri nu sunt altceva decât un avertisment al istoriei. Și să nu credeți că, la 1918, lumea era înapoiată. Câtuși de puțin! Era o lume civilizată, rafinată, industrializată și globalizată, exact precum cea de azi.
Istoria avertizează că, dacă vom lua cu lejeritate relativa deschidere de după 15 mai, riscăm ca, într-o săptămână, să ne întoarcem la o stare mai rea decât cea precedentă.
Virusul nu știe de poante și glumițe. Nu-i pasă de teoriile conspirației sau de poveștile gogonate care circulă pe net. El ucide, și o face la modul serios. Haideți să nu îl subestimăm, să nu-i facem jocul și să respectăm cu strictețe cele câteva reguli simple de distanțare socială, igienă personală și port al măștii în public. Haideți să aratăm că, de la 1918 încoace, am mai învățat câte ceva!