Procentul este similar și la nivel național, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației și Cercetării.
Dascălii, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic ar urma să se vaccineze în cea de a II-a etapă, care include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Imunizarea prin vaccin va contribui la diminuarea ratei de răspândire a coronavirusului, mai ales că urmează redeschiderea fizică a școlilor, odată cu data de 8 februarie.
Când începe semestrul al doilea, unitățile de învățământ vor relua cursurile în funcție de contextul epidemiologic din plan local, conform solicitărilor Consiliului Național al Elevilor. În acest sens, sunt prevăzute trei scenarii: scenariul verde – toți elevii vor merge la școală; scenariul galben – elevii din ciclul primar și din clasele terminale se vor întoarce la școală; scenariul roșu – doar elevii din învățământul primar vor merge la școală fizic.
La Lugoj, toate unitățile de învățământ, dar și majoritatea părinților și elevilor, au manifestat dorința de a desfășura orele de clasă în format fizic, motiv pentru care, în primă fază, circa jumătate din personalul didactic și nedidactic și-a exprimat disponibilitatea de a se vaccina, în speranța că semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021 se va desfășura în condiții de siguranță.
Dintre liceele din municipiu, pe loc fruntaș în ceea ce privește deschiderea către vaccinare se află Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, cu un procentaj de 75-80% pro vaccin. Instituția este urmată îndeaproape de Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”, cu un procent de 68,18%. La Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu” procentul celor care au optat pentru vaccinare este de aproximativ 65%, iar la Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” 50% dintre profesori doresc să se vaccineze.
”Da, 68,18% dintre profesori au optat, la o primă consultare, pentru vaccinare. În funcție de evoluțiile vaccinării, posibil ca acest procent să crească sau să scadă. Este nevoie de deschiderea fizică a școlilor, pentru sănătatea educațională a elevilor, pentru sănătatea profesională a cadrelor didactice și pentru sănătatea emoțională a comunității. Sigur, respectând regulile specifice Covid-19”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.
La școlile gimnaziale, cel mai mare interes pentru vaccin este la Școala Gimnazială Nr. 4, unde 64% dintre respondenți sunt pro vaccinare.
Urmează Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu”, cu un procent de 60%, Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” și Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” cu 50%, apoi Școala Gimnazială Nr. 2 cu 47%, Școala Gimnazială Nr. 3 cu 45%, C.Ș.E.I. ”Alexandru Roșca” cu peste 30% și Școala ”Harul” cu 13%.
”Din multe puncte de vedere, în special educațional, redeschiderea școlilor/a cursurilor față în față este în mod clar în beneficiul tuturor – al elevilor, al părinților, al cadrelor didactice. Din punct de vedere sanitar, fiecare persoană este datoare față de ea și față de ceilalți să respecte regulile de igienă și prevenție. Așteptăm revenirea în bănci!”, spune prof. Florin Mariș, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 2.
În ceea ce privește grădinițele, la P.J Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 40% dintre cadrele didactice au solicitat vaccinarea, la P.J. Grădinița P.P. Nr. 4 au răspuns pozitiv vaccinării un procent de 30%, la P.J. Grădinița P.P. Nr. 2 un procent de 31,43%, iar la Grădinița Ysakiny procentul este de 37,5%.