În toamna aceasta gospodinele ce se gândesc la provizii pentru sezonul rece vor trebui să cheltuie chibzuit, întrucât vremea caniculară a forţat producătorii să crească preţurile legumelor conservabile pentru a echilibra balanţa producţie – venituri.
Deşi oferta este relativ bogată, pe mesele comercianţilor preţurile oscilează considerabil, iar odată cu începerea sezonului de toamnă în pieţe şi magazine se pot observa cu uşurinţă majorări.
”Căldura exagerată ne-a îngreunat munca, deci şi vânzările au de suferit. În alţi ani a mers mai bine, însă anul acesta merge foarte, foarte slab. Nu putem să lăsăm foarte mult din preţ, nu ne-am recupera investiţiile făcute. O mare parte din producţia din acest an este distrusă”, ne explică un producător lugojean.
Astfel că, la o primă privire, pentru tradiţionalele murături ori pentru mult apreciata zacuscă, lugojenii vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mult ca în anii anteriori. Exemple sunt legumele precum ardeii, al căror preţ estimativ se încadrează între 2,5 – 6 lei/kg, vinetele, care pot ajunge să coste chiar şi 2 lei, pe când roşiile depăşesc detaşat preţul de 2,5 – 3 lei, iar pentru un kilogram de gogonele preţul se încadrează între 2 şi 3 lei.
Alte prețuri: 4 lei pentru un kilogram de conopidă, 5 lei pentru fasolea verde, castraveţii pot fi găsiţi la 3 lei, iar varza şi dovlecelul la preţuri între 1 leu şi 2 lei pe kilogram.
Pentru iubitorii de picant, preţul la care poate fi achiziţionat ardeiul iute pleacă de la 0,80 lei şi ajunge până la 2 lei.
Nici în cazul fructelor situaţia nu este mai bună, strugurii pot ajunge să coste până şi 8 lei/kg, iar preţul pentru un kilogram de prune se încadrează între 3-5 lei/kg, pe când piersicile pot fi găsite cu preţuri ce pleacă de la 3 lei/kg.