În societatea occidentală, înţelepciunea acumulată cu greu, după războaie şi nenumărate traume ale istoriei, a dus la separarea religiei, sau a bisericii, de stat. Mă gândesc că, oricât de bizar ar părea, în România ar trebui să ne gândim serios la separarea politicii de stat.
Adică, alegerile să influenţeze doar vârful decizional, iar statul să rămână stat, care ar trebui să fie un aparat perfect funcţional şi profesionalizat. Nu dezmembrezi o maşină, pentru a arunca jumătate din piese şi a le înlocui cu altele, doar pentru simplul motiv că va cârmi la stânga sau la dreapta! Ori, constat că la noi exact asta se face, după fiecare nouă rundă de alegeri.
Vine PSD-ul la putere – cu toţi strămoşii lui FDSN, PDSR sau care or mai fi fost – dărâmăm totul. Nu înlocuim doar miniştrii, secretarii de stat ori directorii de direcţii mai importante din ministere (ceea ce este normal), nu, noi radem tot! De la directorii de spitale, directorii de şcoli şi grădiniţe, până la bieţii funcţionari publici (teoretic apolitici), şoferi ai unor instituţii de stat, ori femei de serviciu, toţi trebuie să zboare după alegeri. Apoi vine PDL-ul reîncarnat sau PNL-ul şi se întâmplă la fel!
Îmi amintesc nefasta tradiţie inaugurată acum mai bine de un deceniu, când un control al Inspectoratului Şcolar Judeţean echivala cu schimbarea pe criterii politice a conducerii unităţii de învăţământ respective. Circulau şi bancuri de un umor negru: dacă vine cutare în inspecţie, directorii stau deja aliniaţi la uşă, cu valizele gata făcute.
Pe măsura trecerii anilor, înlocuirile au coborât treptele ierarhice. Mai presus de orice CV, până şi un banal post de şofer, mecanic sau de femeie de serviciu necesita întrebarea cheie: „N-ai pe cineva la PDL? N-ai pe cineva la PSD, ori la liberali?”
Indiferent că e vorba despre spitale, şcoli ori alte instituţii, constatăm că politica nu numai că nu s-a ţinut departe de ele, ci le-a penetrat adânc. Nici vorbă de separare! Pleacă unii, vin alţii, toţi îşi pun oamenii de sus până jos, indiferent că e vorba de funcţionari, doctori ori dascăli.
Odată la cel puţin patru ani, instituţiile noastre de stat, din capitalele de judeţ până în cel mai umil sat, sunt dărâmate şi reconstruite ca într-o tragică repetare a mitului meşterului Manole, blestem al plaiurilor mioritice, repetabil parcă la nesfârşit!
Mai grav este că toată această intoxicare cu otravă politică a organismului statului se lasă cu efecte secundare negative, greu de estimat în timp. Între colegii de serviciu, oameni respectabili, cu studii, majoritatea intelectuali, apar conflicte, rivalităţi şi un soi de obidă ţinută cu greu în frâu.
Colectivele se împart în echipe rivale, oamenii devin inamici fără voie, se faultează reciproc, îşi pun beţe-n roate, devin victime în războaiele altora.
Ori îşi privesc cu ciudă colegul: „las’ că vin ai mei la putere, să te văd cum zbori tu din funcţie, cum te duci învârtindu-te!”
Iar colegul plecă cu gândul de a se întoarce după alţi patru ani, având grijă să mai adauge pe unul şi pe altul pe lista răzbunărilor personale, „legitimate” politic!
Aceasta este adevărata faţă a politicii „din teritoriu”, cum le place să spună grangurilor de la Bucureşti, în numele cărora se consumă sute, mii de astfel de drame neştiute!