O mâncare boierească despre care nu se vorbeşte ci se înghite.
E o preparaţie fără cusur, dar ostenitoare şi migăloasă. Mănâncă timp şi bani.
Dacă merită, socotiţi şi voi la urmă după ce o să vă umflaţi burţile precum cimpoiul scoţian.
Trebuie să faci piure dintr-un kilogram de cartofi
Trebuie să faci piure dintr-o jumătate de kilogram de fasole albă, amestecată cu morcov, pătrunjelşi păstârnac.
Trebuie să faci piure dintr-un kilogram de varză albă murată, desărată şi fiartă cu vin dulce, apă şi miere.
Trebuie să fierbi o ceaşcă de orez numai cu apă şi sare, iar la urmă după ce l-ai stors să îl stropeşti cu nucşoară proaspăt rasă.
Şi dacă te-ai săturat de atâta trebuie mai urmează…
Cele cărnoase:
Jumătate de kilogram de cârnaţi afumaţi tăiaţi rondele şi prăjiţi lejer.
Jumătate de kilogram de ficat de porc tăiat zaruri şi prăjit la tigaie, cu mirodenii şi unt.
Jumătate de kilogram de tocătură de porc amestecată cu praz mărunţit şi la fel înăbuşită în tigaie cu nişte vin roşu sec.
Jumătate de kilogram de costiţă de porc afumată, tăiată felii şi prăjită pe o parte şi pe alta, fară pic de mirodenie.
Îţi mai trebuie o jumătate de kilogram de ceapă tăiată julien şi dinstuită la tigaie, cu ulei, cimbru, piper, sare şi boia.
O jumătate de kilogram de morcov fiert şi mai apoi făcut rondele şi pudrat cu zahăr, sare, piper şi măghiran uscat.
Şi dacă ai toate astea începe treaba adevărată.
Iei o tavă mare, cea mai mare, enorm de mare, o ungi cu unt din belşug şi o împarţi din ochi în patru careuri.
Ar trebui să îţi fac o schemă ca să înţelegi mai bine, dar sper să filmez reţeta asta de sfântul Ion şi atunci o să înţelegi mai bine.
Acum aşterne în cele patru careuri frumos şi egal cele patru temelii adică: orez, fasole, varză, cartofi.
Peste cartofi aşează feliile de costiţă, peste varză carnea, peste orez ficatul, peste fasole cârnaţii.
Acum peste costiţă presară ceapă, apoi pune varză călită. Peste carne pune morcov feliat apoi orez, peste ficat ceapă amestecată cu morcov apoi fasole, peste cârnaţi pune ceapă apoi orez. Şi dacă ai tava înaltă, contiună aşa. Poţi construi după închipuirea ta dacă ţii cont că:
– fasolea merge foarte bine cu orezul şi afumătura
– varza şi piureul de cartofi se completează de minune
– cârnatul afumat se împacă extraordinar cu ficatul.
– nu dau bine la gust fasolea cu varza
– si nici pireul cu fasole.
Dacă ai sânge-n… instalaţie încearcă să faci o combinaţie înaltă cu din toate. Eu am încercat, dar nu a fost pe gustul meu, în schimb musafirii (probabil că erau lihniţi) au lins farfuriile, mai ales că i-am minţit despre respectivul fel de mâncare, spunând că e o reţetă chinezească clasică de la Curtea Imperială.
Tava asta, aşa cum ai îmbinat-o vine băgată la cuptor, la foc moale ca să se facă molcom, doar la urmă daţi temperatură mare ca să prindă obraz.
Lângă feliile astea de musaca pe care le scoateţi pe farfurii, vă trebuie un sos de hrean şi nimic altceva. Doar pîine proaspătă şi vin din belşug.
Dar marele defect al acestei mâncări este că nu are gust şi aromă decât atunci când e caldă.
Nu ştiu de ce, după patru ceasuri se sfarogeşte îşi pierde tot sucul şi devine ternă.
De aceea, mâncaţi-o proaspătă şi cu prieteni pe alături ca su mai rămâie fărâmă.