În luna august a acestui an, Tribunalul Timiș l-a condamnat Ion Petrovici (foto pressalert.ro), liderul unui clan de romi acuzat că a nenorocit un bărbat bătut în centrul Buziașului, la şase ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor calificat. Acestei pedepse i s-a aplicat un spor de şase luni, urmând ca Ion Petrovici să execute şapte ani de închiosare. Fiul cel mare al baştanului, Petrovici Nicki, arestat şi el în dosar, a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare. Mezinul familiei, Petrovici Angelo, care a fost şi el implicat în scandal, dar este minor, va fi internat într-un centru educativ pe o durată de doi ani.
Magistratul Tribunalului Timiș care a emis sentința și-a motivat decizia. Documentul intrat în posesia Redeșteptarea arată că judecătorul a avut în vedere „gravitatea deosebită a faptei de tentativă de omor – apreciată prin prisma efectelor produse, a intensităţii deosebite a acţiunii inculpaţilor de lovire a victimei, prin folosirea unor corpuri contondente periculoase(rangă, furcă, par), la nivelul feţei, toracelui, şi urmarea socialmente periculoasă, cât şi persoana fiecărui inculpat care au mai fost implicaţi în incidente violente cu aceeaşi persoană vătămată, aspecte ce denotă că în astfel de împrejurări inculpaţii nu mai evaluează critic caracterul şi consecinţele faptelor lor”.
În cadrul procesului, membri clanului Petrovici au solicitat să le fie reținute ca și circumstanțe atenuante conduita, situaţia familială şi preţuirea de care se susţine că se bucură în comunitatea din Buziaș. „În ceea ce priveşte aceste circumstanţe instanţa apreciază că în speţă această conduită implică nu numai împrejurarea că inculpaţii nu ar mai fi avut condamnări penale anterioare ci şi o atitudine corectă şi firească faţă de ceilalţi membrii ai comunităţii, privită în raport cu întregul context al relaţiilor sociale şi ordinii de drept pe care inculpaţii s-a dovedit că le-au încălcat”, a mai arătat judecătorul.
În același timp, magistratul și-a motivat și decizia de a acorda diminua valoarea daunelor solicitate de victimă de la 190.000 de euro la 10.000 de euro. Judecătorul a arătat că „existenţa acestuia (n.r. prejudiciului moral) este incontestabilă în condiţiile în care suferinţele fizice inerente perioadei de convalescenţă au fost dublate de suferinţe psihice iar leziunile traumatice cauzate au afectat integritatea corporală a părţi civile şi au lipsit-o în mod evident de bucuriile fireşti ale unei vieţi normale pe o perioadă determinată de timp”.
„Se justifică obligarea inculpaţilor în solidar la suma de 10.000 euro daune morale echivalent în lei, sumă care reprezintă o compensare a suferinţelor morale cauzate victimei, reprezentând o justă satisfacţie acordată victimei pentru prejudiciul suferit. Având în vedere că s-a solicitat suma de 190.000 euro cu titlu de daune morale, instanţa apreciază că o asemenea sumă este exagerată fiind justificată doar acordarea echivalentului în lei a sumei de 10.000 euro”, a mai arătat judecătorul. Sentința a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timișoara.