În urmă cu mai bine de trei decenii, un grup de 15 turişti de toate vârstele pleca din Lugoj pentru a asista la un mare eveniment sportiv: Jocurile Olimpice de la Moscova.
În urmă cu mai bine de trei decenii, un grup de 15 turişti de toate vârstele pleca din Lugoj pentru a asista la un mare eveniment sportiv: Jocurile Olimpice de la Moscova.
Biletul pentru două săptămâni costa la acea vreme 5.800 de lei de persoană, cam cât trei salarii din zilele noastre. Organizate în capitala fostei URSS, jocurile au fost afectate de boicotul ţărilor capitaliste (cu excepţia Finlandei, Franţei şi Marii Britanii), care şi-au retras delegaţiile în urma agresiunii sovietice în Afganistan.
Boicotul a avantajat echipa olimpică a României, care a obţint 25 de medalii – 6 de aur, 6 de argint şi 13 de bronz. După mari probleme de arbitraj, campioana noastră Nadia Comăneci a obţinut totuşi două medalii de aur la bârnă şi sol şi un argint la individual compus.
După ce au petrecut trei zile la Chişinău, lugojenii au ajuns (cu vagonul de dormit!) în capitala Jocurilor Olimpice a anului 1980, fiind cazaţi la Hotelul Vostok, împreună cu alţi turişti din ţările pe atunci socialiste.
Ei au asistat la întrecerile de baschet (pe Stadionul acoperit „Olimpiiski”), în 24 iulie, atletism (arena „Lujniki”) şi gimnastică („Palatul sporturilor”), în 25 iulie, hochei pe iarbă (terenul sintetic „Dinamo”) – 26 iulie, canotaj (Lacul Krilatskoe), atletism şi box (27 iulie), ciclism (pe Circuitul Olimpic) şi box (28 iulie), precum şi la o semifinală a turneului de fotbal (pe stadionul „Lujniki”), în 29 iulie.
Programul a fost completat cu vizite la Galeriile de Artă „Tretiakov” sau la Muzeul cu panorama Bătăliei de la Borodino.
Grupul de lugojeni, din care au făcut parte, printre alţii, prof. Cornel Braşovan, prof. Publius Dobrin şi inginerul silvic Gheorghe Braiţ, a fost primul grup organizat din Lugoj care a participat la o ediţie a Jocurilor Olimpice moderne.
Unii dintre lugojeni şi-au păstrat biletele de la Olimpiada din 1980.