Neştiută de nimeni, într-un colţ al Cimitirului Evreiesc din Lugoj se află o sculptură care este fără îndoială cea mai valoroasă din oraşul nostru.
Piatra funerară a soţilor Grunbaum, proiectată şi realizată de celebrul sculptor austriac Anton Hanak, este evaluată la un milion de euro, sumă care s-a şi oferit pentru acest monument, în trecut.
Ea a rămas la Lugoj, în memoria unei sfâşietoare iubiri: cea dintre marele bancher evreu Soma Grunbaum şi soţia sa Emma.
Soma Grunbaum face parte, fără îndoială, dintre marii bancheri ai Lugojului din perioada interbelică. El a fost director general al Băncii ”Cărăşana”, care a contribuit la bunăstarea economică a Lugojului interbelic, de numele ei legându-se înfiinţarea marilor întreprinderi ale Lugojului acelor ani.
”Banca a fost creată de Ignatz (Itzhak) Deutsch (1865 – 1925) ca preşedinte fondator, având director general pe Hugo Lobl, urmat de Soma Grunbaum care i-a trimis o scrisoare lui Caius Brediceanu (1879 – 1935,) fiul lui Coriolan Brediceanu, diplomat între cele două războaie mondiale, aflat în străinătate, propunându-i preşedinţia Consiliului de Administraţie. Caius Brediceanu a acceptat propunerea”, scria regretatul muzician lugojean Tobias Schwager, în cartea sa ”Evreitatea la Lugoj”.
În anul 1929, Emma, născută Ochs, soţia bancherului Grunbaum, părăseşte această lume, ceea ce îi provoacă soţului o suferinţă imensă. Nu şi-a mai aflat consolarea şi a murit la mai puţin de doi ani distanţă, în 1931. Lugojenii din vechime spun că s-ar fi sinucis, alţii că pur şi simplu se retrăsese din viaţa socială şi nu mai găsea motivaţia să trăiască.
În perioada cât a mai fost în viaţă, a avut o singură dorinţă: să imortalizeze dragostea lui pentru Emma.
În acest sens, a comandat un monument funerar cu totul neobişnuit, reprezentând un fulger stilizat. Monumentul realizat în unghiuri ascuţite se deosebeşte radical de tot ceea ce există în Cimitirul Evreiesc şi simbolizează fulgerul care i-a lovit inima la vestea stingerii soţiei sale.
Soma Grunbaum, care era evident un om bogat, nu a precupeţit niciun efort financiar în memoria ei. S-a dus în Austria şi a comandat lucrarea celebrului sculptor Anton Hanak, profesor la Academia de Arte Frumoase din Viena. Astăzi, soţii Grunbaum îşi dorm somnul alături, sub ”fulgerul” imaginat de Anton Hanak, a cărui semnătură se află pe unul din lateralele monumentului funerar: prof. Hanak, Wien.
Pictorul şi sculptorul academic Anton Hanak este considerat printre cei mai importanţi artişti plastici ai Austriei. La comemorarea a 50 de ani de la moarte, Poşta Austriacă i-a dedicat, în 1984, o marcă poştală.
La casele de licitaţii din Europa, scuplturile de mari dimensiuni ale lui Hanak sunt evaluate la valori cuprinse între 5 şi 8 milioane de euro, iar lucrările de mai mici dimensiuni, între 2 şi 10 mii de euro, în funcţie de data la care au fost realizate.
Puţină lume ştie că Anton Hanak a avut o demnă discipolă la Lugoj.
Elisabeta Popper (1896 – 1986) a urmat cursurile academiei de Arte Frumoase de la Viena, avându-l ca profesor pe marele Hanak. Revenită la Lugoj, Elisabeta Popper va preda ca profesoară la Şcoala de Arte şi la rândul ei, va forma un artist important al Banatului şi al ţării, pe Ingo Glass.
Un articol extraordinar!