Pe strada Cernei, în dreptul fostului Dispensar nr. 4, un gard greu de fier susţinut de un zid masiv s-a aplecat periculos de mult şi stă să cadă pe trotuar. Proprietarii sunt conştienţi de situaţie, dar nu pot interveni, pentru că în curtea respectivă se află un arbore declarat monument al naturii, iar acesta nu trebuie afectat în vreun fel de lucrările de reparaţie.
În curtea imobilul fostului Dispensar nr. 4 de pe strada Cernei se află cel mai bătrân arbore din Lugoj, cu o vârstă de circa 220 de ani. Este un exemplar impresionant din specia chiparosului de baltă (Taxodium distichum), pe care a fost fixată şi o tablă explicativă cu inscripţia „monument al naturii”. Din această specie se găsesc doar patru exemplare în ţară, la Grădinile Botanice din Cluj, Iaşi, Bucureşti şi în Parcul Brătienilor de la Florica (judeţul Argeş).
Rădăcinile venerabilului copac au împins însă periculos de mult gardul greu de fier, care stă să cadă peste trotuar. Reparaţia trebuie făcută în aşa fel încât să nu afecteze arborele monument al naturii. Unul dintre proprietari, medicul pensionar Constantin Panciu, cere intervenţia Primăriei pentru a debloca situaţia.
„Este bine ca şi Primăria, cu o anumită parte de contribuţie, să intervină pentru a rezolva atât stabilitatea gardului, cât şi a arborelui, în condiţii care să respecte prevederile pentru monumentele naturii. Despre acest arbore, doctorul Pompiliu Lie, un mare iubitor al naturii care stătea pe strada noastră, mi-a spus că are o valoare deosebită, fiind înregistrat ca monument în arhivele Grădinii Botanice din Cluj, cu denumirea latinească Taxodium distichum”, spune dr. Constantin Panciu, unul din proprietarii imobilului.
Aşadar, deşi imobilul este proprietate privată, intervenţia nu se poate face decât în acord cu Primăria şi cu acceptul celor de la Mediu. Contactaţi în legătură cu acest caz, reprezentanţii administraţiei locale au promis că vor interveni pentru a găsi o soluţie care să nu afecteze nici arhitectura imobilului, nici arborele de patrimoniu.
Ca multi altii, am trecut pe langa acest copac de zeci de ori fara sa-i cunoastem insemnatatea.
Oare mai cate obiecte de insemnatate rare mai avem in orasul nostru si nu se stie de ele?
Acest copac care e o parte a istoriei Lugojului a inclinat zidul ce-l ingradeste pentru a da un semn societatii de existenta lui.
Poate acum acest monument al naturii va fi si el preluat in lista de patrimonii locale ce merita vazute in orasul nostru.