Ca urmare a adoptării Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, începând cu data de 01.01.2016 vor exista modificări privind declararea și modul de calcul al impozitelor și taxelor.
În consecință înștiințăm persoanele juridice care dețin imobile în proprietate că au obligația ca până la 31.03.2016 să depună declarațiile pe clădiri la care vor anexa un extras de carte funciară.
Persoanele fizice care dețin în proprietate spații nerezidențiale sau mixte, au obligația ca până în data de 31 martie 2016 să depună declarațiile pe clădiri însoțite de acte din care să rezulte destinația clădirii, suprafața clădirii sau încăperii cu destinație nerezidențială (raport de evaluare, contracte de închiriere, contracte de comodat, extrase de carte funciară sau altele).
Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.1%, asupra valorii impozabile a clădirii.
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.4% asupra valorii stabilite printr-un raport de evaluare, sau valorii unei clădiri noi construite sau dobândite în ultimii 5 ani.
În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor anterioare, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile, determinate conform art. 457 din Codul Fiscal.
Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.
Taxa pe clădiri/terenuri se plăteşte lunar, până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă.
În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte cu tariful corespunzător categoriei de folosință curți-construcții.
Pentru terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă, pentru suprafetele de până la 400 metri pătrați, inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte cu tariful corespunzător categoriei de folosință “terenuri cu construcții”, iar, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 meti pătrați, impozitul/taxa pe teren se stabileşte, cu tariful corespunzător categoriei de folosință înregistrate.
Modificările prezentate se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Încasarea impozitelor și taxelor va începe din data de 11 ianuarie 2016.