Ministerul Educaţiei a publicat ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2015. Cu toate că ministrul Remus Pricopie a dat asigurări, pe 14 septembrie, că „pentru anul şcolar viitor, pentru examenul de Evaluare naţională şi Bacalaureat nu avem nicio schimbare din punct de vedere al structurii examenelor”, lucrurile nu stau deloc aşa.
Ce-i aşteaptă pe elevii care dau examenul de BAC în 2015
Conform ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2015, se schimbă programa de bacalaureat pentru matematică. Programa de anul acesta prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Ştiinţele Naturii să facă 3 ore pe săptămână de Matematică, în loc de 4 ore cum era trecut in programă până acum. Noua programă de examen prevede o modificare şi la filiera Tehnologică: elevii de clasa a IX-a au trei ore pe săptămână de Matematică, în loc de două.
De anul viitor, comisiile din centrele de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. Astfel, dacă au “scăpat” în timpul examenului, candidaţii care au copiat la probă pot fi eliminaţi din examen şi ulterior.
Schimbări în examenul de Evaluare Naţională 2015
Anul viitor, examenul îi va pune în încurcătură şi pe elevii de clasa a VIII-a. Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale 2015 arată că la limba și literatura română cerința este de introducere la examenul de testare națională a întregii materii de pe clasa a VIII-a, iar la matematică s-a adăugat un capitol de geometrie despre corpurile rotunde.
„Tot ceea ce s-a „periat” cu greu în ultimii zece ani, s-a reintrodus printr-o simpla semnătură, reprezentând în viziunea ministrului Pricopie o „modificare minoră”! Nu pot concluziona decât în două moduri: ori domnul ministru nu ştie ce semnează, neverificând că o înșiruire de cinci cuvinte înseamnă, de fapt, un manual, plus un sfert din altul, ori este atât de ipocrit încât să declare că materia trebuie „periată”, iar dânsul, în fapt, să aplice „extensii” acestei materii”, declara pentru RomaniaTV.net mama unui elev de nota 10 de la Şcoala „Maria Rosetti” din Capitală.
Îngreunarea programei la Limba Română este aprobată de profesori, însă cu o condiţie.
„Programa şcolară pentru Evaluarea Naţională la limba română din 2015 s-a îngreunat. Elevii vor trebui să dea examen din toată materia din clasa V-VIII. Este bine că au adăugat mai multă materie, însă trebuia schimbat sistemul de admitere.Este foarte greu, foarte mult, iar in final admiterea la liceu se va face tot prin calculator. Consecinţa acestei modificări este că elevii se vor duce la liceu cu medii mai mici”, spune un profesor de la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti.
Dascălul a explicat şi de ce au ales cei de la Ministerul Educaţiei să modifice programa la Evaluarea Naţională 2015.
„Au îngreunat programa pentru că fiecare vrea să schimbe ceva şi consideră că a îngreuna este un punct forte a celui care a făcut-o. Până şi cărţile de comentarii sunt făcute nu pentru copii, ci că să arate ce cunoştinţe au cei care le scriu”.
Anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale.