Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” se modernizează. În cadrul unității de învățământ se vor construi noi laboratoare și ateliere.
Ședința ordinară a consiliului local de la finele lunii mai a cuprins pe ordinea de zi aprobarea Studiului de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Laboratoare și ateliere la LTVB (Construire laboratoare și ateliere la Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” cu măsuri de eficientizare energetică)”.
Valoarea totală a obiectivului de investiții se ridică la de 12,365,069.43 lei (valoare TVA: 1,958,733.29 lei), din care suma de 9,705,385.40 lei reprezintă construcții plus montaj (valoare TVA: 1,549,599.36 lei).
Prin această documentație Municipiul Lugoj dorește atragerea de fonduri europene pentru obiectivul propus.
Numărul mare de elevi ai Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște” a condus la necesitatea creării unor spații educaționale specifice învățământului liceal cu profil tehnologic, lucru care va duce implicit la creșterea calității actului educațional la nivelul municipiului.
”Mulțumesc autorității publice locale, care prin acest demers ne arata tuturor interesul manifestat față de învățământul profesional și tehnic din Lugoj. Crearea unor spații de învățare noi, moderne, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru instruirea profesională reprezintă un pas mare înainte. Știm cu toții ca învățământul profesional si tehnic reprezintă sursa de unde agenții economici locali și nu numai își iau angajații. Având dotări moderne, formarea profesională va creste calitativ, iar mulțumirea va avea caracter general. Îmi doresc să vad că părinții și elevii înțeleg că acest tip de învățământ nu reprezintă ultima opțiune. Dacă suntem atenți pe piața muncii, sunt multe meserii ce se caută, anunțuri de angajare numeroase, ceea ce înseamnă că învățământul profesional și tehnic este chiar o prioritate, iar decizia Primăriei și a Consiliului Local de a susține acest proiect confirmă acest lucru. Ne-am dori sa nu mai existe o presiune pe copil privind numele școlii unde va învăța când are peste 15 ani, ci presiunea să fie pe părinte și pe școală în a ajuta copilul sa se orienteze corect școlar și profesional. Corelată investiția aceasta cu sprijinul agenților economici locali și cu proiectele europene de formare profesională pe care noi le implementam, îmi doresc să cred ca acestea sunt ”cărți de vizită” convingătoare pentru orice tânăr că se pot face bani din muncă și ca munca pe care o faci poate sa îți și placă”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște.
Construcția va fi amplasată în imediata apropiere a clădirilor deja existente, lângă corpul C10, care în prezent adăpostește un internat, și va fi structurată după schema Parter + Etaj 1 +Etaj 2, alături construindu-se și un corp ce va adăposti centrala termică.
Parterul va cuprinde trei ateliere, trei depozite pentru materialele didactice, o sală multimedia, două case de scară închise, grupuri sanitare și spații de circulație. La etajul 1 se vor afla cinci laboratoare, trei depozite pentru materialele didactice, două case de scară închise, grupuri sanitare, un spațiu curățenie, un cabinet medical cu cameră de tratament și izolare și spații de circulație.
Etajul 2 va adăposti cinci laboratoare, două depozite pentru materialele didactice, un centru de consiliere și orientare profesională, două case de scară închise, grupuri sanitare, un spațiu curățenie, o sală profesorală și spații de circulație.
Se dorește realizarea unei clădiri prietenoase cu mediul înconjurător, construcție care se va raporta la cele existente și va utiliza spațiul exterior în comun. Durata estimată de realizare a investiției este de 24 de luni.