Îţi place, nu-ţi place asta-i omul. Nu se recomandă ca jurnalist. Este un vorbitor sagace şi un redutabil polemist (în scris şi oral).
A avut şi menţine prietenii trainice (Teo Trandafir) dar le-a năruit subit pe altele la fel de solide (Oreste), din raţiuni stupide de orgoliu.
Noroc că tinereţea îl ajută în eventualele reconcilieri, fie şi târzii.
A obosit să mai citească ziare. La noi se mai citesc în general tabloide, presa quality e dispărută. Ici colo un interviu reuşit, cu toată dragostea, vorba domnului Chirieac, nu înseamnă ziaristică de înaltă clasă.
Ce ne arăta Radu Banciu într-o vreme, că încă mai apare în Occident, înseamnă gazetărie ”pe bune”, cu texte dense, inteligente, percutante, antologabile, de excepţională măiestrie profesională, de la cultură la politică externă.
Revenim însă la Mircea Badea, care ne reconfirmă punctul de vedere şi căruia ne raliem din toată inima pentru cele spuse, ferm şi convingător la ”Antena 3” (apropo, emisiunea sa nu mai are 48 de minute, ci eventual cel mult 35, nu ştim ce l-a apucat pe Gâdea când redimensionează emisiunile din ”parohia” sa).
Vorbea despre talent show-uri şi se referea la cele muzicale pentru copii (din categoria celor promovate de ”Prima Tv” sau chiar ”Antena 1”, unde la ”Next Star” precumpăneau vocile ”Junior Talent”).
Ei bine, nişte prichindei, băieţei şi fetiţe, îmbrăcaţi mai bine ori strident de kitsch, ”executau” la comandă coveruri punându-şi gâtlejul la grea încercare, spre emoţia lăcrimoasă a unor părinţi şi bunici extaziaţi prin gradene.
Badea se referea de pildă la ce putea să înţeleagă puştiul de 10 ani din ”My way” (hitul lui Sinatra), o piesă de om matur ce îşi priveşte retrospectiv viaţa, considerând că a făcut în felul său ceea ce-i place şi îl reprezenta.
Este un mizilic faţă de piesele unor Janis Joplin, Amy Winehouse ori chiar Whitney Houston (de data asta, pentru fetiţe).
Până şi Adele, Sheryl Crow ori Celine Dion depăşesc nivelul de maturitate al unor preadolescenţi dăruiţi, dresaţi să cânte nişte sunete, să imite nişte melisme/fiorituri, să facă gesturi largi şi patetice, pentru a impresiona jurii eclestice: Maria Cârneci, Lora, Pepe, Vasile Muraru sau Conect-R.
Un alt aspect al problemei extinse la concursurile pentru seniori este finalitatea reală utilă, semnificativă, a acestor competiţii, prea multe, prea dese şi de la un punct plictisitoare, cu rating bun, în lipsă de altceva mai creativ.
Să luam de pildă ”Românii au talent” (Pro Tv). Ce se mai ştie despre laureaţi? Despre rapper-ul Adrian Ţuţu nimic. Despre iluzionistul Cristian Gog, participări la unele emisiuni (gen ”Cireaşa de pe tort”) şi eventual, prestaţii prin cazinouri obscure. Unde se produce domnul simpatic şi ai săi căţei drăgălaşi? Ne îndoim că la circul ”Globus”.
Corala ”Brio sonores” are nevoie de repertoriu divers şi de o impresariere excelentă. Cât despre ”magicienii” cubului Rubik, ei sunt fantastici, anul viitor îşi pot bate propriul record cu o secundă şi jumătate. Dar la ce bun virtuozităţi sterile de acest gen? Să revenin la voci. Cei care au factorul X la ei prestează ca dublaje pentru Goia la ”Eurovision” (Andrei Leonte), concurează, cântă, desenează şi pierd preselecţii naţionale la acelaşi concurs (Tudor Turcu) sau reconfirmă ceea ce se ştia despre ei (de pildă Florian Ristei era semiconsacrat de când cu ”Amicii”, ”Marfar” etc). Dincolo, la ”Vocea României”, Ştefan Stan se opinteşte serios pentru o notorietate sporită, Julie Mayaya mai cântă în duet cu Brenciu etc.
Nu vorbim despre ”Te cunosc de undeva”, deoarece ni se pare nu doar bizar ci şi neprofesionist conceptul de imitaţii de vedete, indiferent de cota de rating şi de noi sezoane anunţate ”pe ţeavă” la toamnă.
Unii protagonişti au fost de-a dreptul groteşti, publicul se amuză tâmp, iar producătorii numără fericiţi câştigurile. Nu ne putem bate joc de meserie, măcar Ozana Barabancea ar trebui să ştie asta. Aradits se joacă periculos cu histrionismul. Jurata Andreea Bălan îşi exersează vocal obsesiile cu numerele dansante, iar Temişan punctează bas baritonând ironic pentru audienţe.
Nu ești la tv, nu exisţi. Nu contează ce spui, trebuie să fii prezentă live şi să comentezi oricând despre orice.
Poate că după schimbul de replici cu Bahmuţeanca, d-na dr. Monica Pop s-a lecuit de plăcerea de a intra în conflicte interpersonale, deorece un profesionist al actului medical de talia domniei sale are expertiză în cu totul alt domeniu decât în monden.
Plus că se amplifică şi se irită uşor, irascibilitatea facându-i rău imaginii publice.
Măcar d-na Tatoiu este pensionară, nu prea mai are nimic de pierdut.
E amuzant că la emisiunile politice vine pregătită, citind ori răsfoind în ajun literatură de specialitate. Din păcate, se inflamează rapid, se precipită, pierde şirul şi ne pierde şi pe noi telespectatorii. D-na Mitoşeru, chemată pentru cazuri sociale şi mondene soft este mai tot timpul actegorică şi tranşantă.
Discursul său este de tipul: asta e bine, asta nu e bine. D-na Paula Iacob construieşte savant pledoarii şi încearcă un echilibru de faţadă.
Careul de dame alcătuieşte în micro nucleul comentatorilor ultrapricepuţi la toate.