Primăria Lugoj poate răsufla uşurată pentru că nu va pierde blocul MApN 2 şi terenul din spatele acestuia, deşi termenul din protocolul prin care le-a primit de la Ministerul Apărării a expirat.
Primăria Lugoj poate răsufla uşurată pentru că nu va pierde blocul MApN 2 şi terenul din spatele acestuia, deşi termenul din protocolul prin care le-a primit de la Ministerul Apărării a expirat.
Edilii lugojeni au cerut conducerii Armatei să prelungească sau să anuleze termenul de trei ani care era înscris în protocolul respectiv, întrucât blocul de locuinţe ANL nu s-a putut realiza din lipsa banilor de la Ministerul Dezvoltării.
Ca răspuns al solicitărilor de la Lugoj, Ministerul Apărării a emis un document la începutul lunii septembrie prin care s-a arătat de acord cu solicitările Primăriei, însă a impus un termen de şapte ani până la care locuinţele să fie construite, termen care expiră la 31 decembrie 2017.
Conform înţelegerii dintre cele două părţi, Primăria se obligă să transforme în termen de şapte ani blocul existent (MApN 2 ) în bloc de locuinţe, iar în spatele acestuia ar urma să fie construit şi un bloc ANL nou. Angajaţii unităţii militare ar urma să primească locuinţe în cele două blocuri după cum urmează: 30 de apartamente din blocul existent şi 20 de locuinţe din noul bloc ANL.
Primarul Francisc Boldea susţine că pentru reabilitarea blocului 2 de pe strada Timişoarei are efectuat doar proiectul, dar că Primăria Lugoj a cuprins în buget pentru anul acesta suma de 10,43 milioane lei pentru „recompartimentare şi amenajare 64 apartamente bloc 2 MAN-execuţie”.
Totuşi termenul de şapte ani nu dă prea multe speranţe cazurilor sociale din Lugoj. Tinerii fără locuinţă se pot aştepta ca lucrările la blocul MApN să nu aibă prioritate maximă. Cât despre administraţie, aceasta poate respira uşurată şi este foarte posibil ca în curând să vedem suma de 10 milioane de lei tranferată la alte capitole.
Reamintim că Primăria Lugoj a cerut o informare de la Ministerului Dezvoltării, în legătură cu fondurile care trebuiau alocate pentru realizarea blocului ANL de la unitatea militară. Ministrul Liviu Dragnea a transmis însă Lugojului să nu spere prea curând la bani pentru locuinţe ANL. „Guvernul a adoptat recent măsuri care să faciliteze chiriaşilor cumpărarea locuinţelor închiriate, construite prin ANL. Ministerul vă solicită sprijinul pentru facilitarea şi urgentarea procedurilor de achiziţie a locuinţelor de către chiriaşii actuali care doresc acest lucru. Sumele obţinute din vânzare vor fi folosite pentru construirea de noi locuinţe pentru tineri acolo unde cererea este foarte mare”, se arată în adresa trimisă de ministrul Dragnea.
Cert este că în şedinţa de Consiliu Local de joi, 26 septembrie, s-a votat proiectul de hotărâre care modifică Hotărârea Consiliului Local nr. 79 din 04.05.2010 privind aprobarea preluării unor imobile situate în Municipiul Lugoj, din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Lugoj şi în administrarea Consiliul Local al Municipiului Lugoj.
Pe lângă modificarea privind termenul de execuţie, cele două proiecte distincte au fost departajate clar în proiectul de hotărâre şi din privinţa surselor de finanţare. Articolul 3 a fost completat cu alte două: (2) „Transformarea pavilionului A4 în 64 de unităţi locative (din care 30 se vor preda Ministerului Apărării Naţionale) va avea ca sursă de finanţare bugetul local”; (3) „Construcţiile noi realizate prin Programul de construcţii locuinţe pentru tineri (din care 25 se vor preda Ministerului Apărării Naţionale) vor avea ca sursă de finanţare programele A.N.L.”