Proiectul de succes de relocare și reabilitare completă a Unității Primiri Urgențe, implementat în urmă cu trei ani, cu ajutorul unei investiții din fonduri europene, prin care pentru prima dată după Decembrie 1989, grație unei colaborări transfrontaliere cu orașul înfrățit Mako, din Ungaria, când Spitalul Municipal din Lugoj a beneficiat de o finanțare substanțială de modernizare, are continuitate.
Instituția medicală de pe Timiș, care asigură serviciile pentru 100.000 de oameni, urmează să depună un nou dosar prin care se urmărește anveloparea termică a tuturor pavilioanelor de pe strada Gheorghe Doja.
În momentul de față se lucrează la prelucrarea dosarului, care trebuie finalizat până în august, când se deschide o nouă sesiune de finanțare cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 3.
Au fost deja demarate lucrările de intabulare a tuturor construcțiilor aparținând spitalul municipal, condiție necesară pentru a putea obține finanțarea.
“Săptămâna trecută am avut discuții pentru accesarea unui nou proiect pe fonduri europene pentru spital, în afară de al doilea proiect transfrontalier, cu Mako-Hodmezovasarhely, în valoare totală de 2.5 milioane de euro, pentru modernizarea completă a pavilionului central, din care noi avem un million de euro. În vara asta vom depune un proiect pe fonduri regionale, pentru că avem nevoie de o reabilitare termică a întregului spital, în vederea ridicării unui noi pavilion pe care intenționăm să-l construim în spatele celui central, unde vom amenaja blocurile operatorii de care are nevoie spitalul. Ne-am lovit însă de o problemă, spitalul nu este intabulat în întregime și de aceea ne-am angajat ca în două săptămâni să terminăm intabularea pentru a putea depune la timp proiectul. Anul acesta, noi am alocat spitalului pentru reparații capitale la compartimentul obstretică-ginecologie, boli infecțioase, medicină internă, amenajarea de grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, refacerea holului de la intrare și casa scărilor principală din pavilionul central, aparatură medicală şi plata utilităților, suma totală de 2.770.000 de lei, aici intrând și cei 261.000 de lei pentru lansarea proiectului cu Mako ”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Mai cald în saloane
Pentru proiectul din cadrul Programului Operațional Regional este prevăzut ca toate cele zece pavilioane din cadrul Spitalului dr. Teodor Andrei să fie reabilitate termic, prin izolarea exterioară a clădirilor, înlocuirea tâmplăriei cu sisteme termopan, centrală termică nouă, sisteme solare pentru producerea apei calde și a curentului electric, precum și realizarea unui foraj de mare adâncime pentru apă geotermală.
Sumele care pot fi accesate în cadrul acestui program se ridică la 15 milioane de euro.
Evaluarea dosarului de la momentul depunerii durează până la 24 de luni. În săptămâna care a trecut spitalul lugojean a reușit achiziționarea unui generator de 410 KV, pentru achiziționarea acestuia primăria alocând 120.000 de lei.
“Am primit un nou generator pentru spital, noul echipament trebuie să asigure energia suficientă de care avem nevoie pentru toate comapartimentele în cazul în care se întrerupe curentul de la rețea. Sperăm să nu mai avem probleme cu compartimentele de dializă și de la alte compartimente unde bolnavii sunt în stare critică. În ultimii ani au fost investiții importante la spitalul nostru, care reprezintă o preocupare permanentă de a îmbunătății condițiile de tratament și cazare. Cu aceste proiecte europene pe care le avem în vedere ar trebui în următorii ani să avem un spital cu totul schimbat, care să ofere condiții moderne”, a mai precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Pentru îmbunătățirea calității actului medical din spitalul de pe Timiș, membri Clubului Rotary au adus săptămâna trecută un nou transport cu ajutoare din Germania.