Deşi are numai 28 de ani, tânărul lugojean Mihai Murariu se anunţă a fi nu numai un scriitor de anvergură, el are deja o solidă pregătire universitară, desăvârşită în instituţii de învăţământ superior din ţară şi străinătate.
Deşi are numai 28 de ani, tânărul lugojean Mihai Murariu se anunţă a fi nu numai un scriitor de anvergură, el are deja o solidă pregătire universitară, desăvârşită în instituţii de învăţământ superior din ţară şi străinătate.
Cunoaşte la perfecţie limbile engleză şi germană (la nivel foarte avansat – certificat prin Diplomă Cambridge, nivel CAE şi Deutsches Sprachdiplom, Zweite Stufe). Acest lucru îi va permite ca, de la începutul anului viitor, să susţină cursuri la un institut de ştiinţe politice din Münster, Germania.
Studii universitare în România şi Germania. Mihai Murariu s-a născut la 17 august 1985. În prezent, este doctorand al Institutului de Ştiinţe Politice în cadrul Graduate School of Politics, Westfällische-Wilhelms Universität din Münster.
Este absolvent al acestei universităţi din Münster, la Facultatea de Ştiinţe Sociale, secţia – Ştiinţe Politice, şi Facultatea de Istorie, secţia – Istorie Est-Europeană, tot în Germania (2007-2009).
Studiile în ţară şi le-a desăvârşit la prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, la Facultatăţile de Studii Europene, secţia – Relaţii Internaţionale (2004-2009) şi Facultatea de Litere, secţia – Limbi Moderne Aplicate (2004-2008).
Mediul universitar german este un domeniu al celor dedicaţi trup şi suflet muncii lor. Despre experienţa sa în universitatea germană, Mihai spune că „există această imagine larg răspândită în România despre germani, că sunt oameni reci şi este dificil de intrat într-o relaţie mai apropiată cu ei. În realitate, a fost o experienţă total diferită.
Din punctul meu de vedere, în Germania m-am simţit mai binevenit decât în anumite locuri din ţară. Viaţa academică germană este extrem de dificilă, pentru că se lucrează foarte mult şi presupune o implicare foarte mare din partea tuturor, atât studenţi, cât şi profesori.
Coordonatorul meu de doctorat, profesorul Ulrich Willems, face zilnic naveta din Essen până la Münster, ceea ce presupune un drum două ore cu trenul. Mediul universitar german este realmente doar pentru cei dedicaţi în domeniu”.
Printre activităţile şi prezentările din cadrul universităţii germane, amintim participările la grupa de cercetare „Teorie Politică” a Graduate School of Politics şi la grupa de lucru „Religie Civilă, Religie şi Naţiune în secolul al 19-lea şi al 20-lea”.
Doreşte o carieră la Universitatea din Münster. Mihai Murariu este interesat să activeze în continuare în mediul universitar german, mai ales că la Universitatea din Münster munca sa este apreciată.
„Din aprilie 2013, voi începe predarea unui seminar în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice din Munster, intitulat „Hegemony, Homogeneity, Legitimacy: The Cultural Policies of Authoritarian States”. Mi s-a dat libertate totală de a organiza acest seminar, care este un fel de introducere asupra a ce înseamnă politici culturale şi diferitele tipuri de autoritarism.
Am de gând să lucrez activ cu studenţii, pentru a-i învăţa cum să scrie o lucrare ştiinţifică”, spune Mihai Murariu. După ce îşi va termina doctoratul, adică peste un an şi jumătate, Mihai doreşte să rămână la Münster, unde este integrat unui grup de cercetare. „Dar, până la urmă, totul e o problemă de cerere şi ofertă”, spune Mihai Murariu.
Activitatea sa de cercetare s-a concretizat, printre altele, şi în lucrarea „Three Pillars of Modernity: Telos, Temporality, Totalism”, prezentată în cadrul conferinţei „Radical Secularization?” ţinută în septembrie 2012, la Anvers, în Belgia.
„Vreau să scriu un roman de mari dimensiuni”
Deşi este ocupat cu doctoratul, Mihai Murariu nu neglijează activitatea literară. El este titular al rubricilor „Der-die-das la Munster” şi „Europa XXI” din revista de cultură ,,Banat” din Lugoj, al cărei redactor este.
În anul 2008, a luat Premiul I al revistei ,,Orizont” pentru proză, iar în 2004, Consiliul Judeţean Timiş i-a conferit Premiul „Pro Juventute”.
La 15 decembrie anul trecut, lugojeanul a fost validat ca membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, împreună cu alţi nouă scriitori.
Prin aceasta, comunitatea literarăă din oraş câştigă un tânăr de valoare, care are la activ două cărţi de proză cu conotaţii istorice, „Mare nostrum” şi „Agora, alte povestiri”, ambele apărute în acest an la editura timişoreană „Hestia” şi traducerea volumului „Art in Detail – The Impressionists” pentru Editura Vellant din Bucureşti.
Mihai Murariu spune că viitorul său proiect literar va fi un roman de mari dimensiuni, dar la care doreşte să lucreze fără grabă, pe îndelete.
Îi urăm succes!