Cei mai importanţi crescători de miei din estul judeţului anunţă că peste 70.000 de miei sunt pregătiţi pentru comercializare în acest an. Ce-a mai mare parte vor lua drumul exportului, însă nici abatoarele şi pieţele din zona Cei mai importanţi crescători de miei din estul judeţului anunţă că peste 70.000 de miei sunt pregătiţi pentru comercializare în acest an. Ce-a mai mare parte vor lua drumul exportului, însă nici abatoarele şi pieţele din zona Lugoj-Făget-Buziaş nu vor duce lipsă de carne de miel.
Crescătorii de oi preferă să vândă en-gros şi au deja contracte cu firmele mari din domeniu care funcţionează la Timişoara, Liebling, Buziaş sau Arad.
Reprezentanţii Asociaţiei ”Ovitim Mioriţa” Coştei susţin că din cei peste 50.000 de miei pe care îi vor scoate la vânzare, vor rămâne suficienţi şi pentru pieţe.
”O parte vor lua drumul pieţelor, iar cei mai mulţi vor fi preluaţi de firmele care îi cumpără en-gros. Nu va fi o criză de miei, însă intenţionăm să cerem pe ei un preţ cât mai bun. Animalele sunt mai mici ca în anii trecuţi, deoarece iarna a fost grea şi fătările au fost destul de târzii”, declara Gheorghe Mihăescu, preşedintele asociaţiei.
În cadrul Cooperativei ”Ciobănaşul Bănăţean” din comuna Ştiuca vor fi scoşi la vânzare alţi 8.000 de miei. ”Urmează să discutăm cu mai multe firme pentru a stabili preţul de vânzare a mieilor. Oricum nu-i vom vinde sub 10 lei pe kilogram. Mieii care se cumpără în preajma Paştelui se exportă majoritatea în Italia. Sunt însă crescători care preferă să nu-i dea acum şi îi ţin până la toamnă, pentru îngrăşat, pentru a-i vinde cu bani mai buni în ţările arabe. Sunt convins că pe piaţă vor fi miei de Paşti, deoarece oamenii nu-şi mai permit să cumpere ca în urmă cu câţiva ani”, spunea Ioan Cubin, medic veterinar în Ştiuca.
Încă 15.000 de miei există şi în cele opt comune arondate circumscripţiei zonale Belinţ, jumătate fiind pe teritoriul comunei Bara.