Statistic, în anul fiscal 2014, la Lugoj, au figurat un număr total de 2.178 persoane fizice autorizate, din care 79 cu activitatea suspendată. Pe anul 2015, numărul total de persoane fizice autorizate este de 2.243, însă 92 dintre acestea au activitatea suspendată.
Anul trecut, din totalul celor 2.178 de persoane fizice autorizate, au figurat în executare pentru neachitarea contribuţiilor, 1.242 persoane. În prima jumătate a acestui an, alţi 641 de mici afaceriţti sunt pe lista neagră a finanţelor pentru neplata contribuţiilor la stat, iar numărul acestora va creşte până spre finalul anului.
“Potrivit legislaţiei în vigoare ce priveşte Codul Fiscal, veniturile realizate de contribuabilii persoane fizice, din activităţi independente, se impozitează cu cota de 16%. De reţinut este faptul că persoanele cu statut de persoană fizică autorizată, ce desfăşoară activităţi economice, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, cu o cotă individuală de 5.5%, şi contribuţia de asigurări sociale, cu cota integrală de 26.3%, în cazul în care aceştia nu sunt încadraţi la o altă societate”, declara Mircea Tiberiu Igreţ, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timiş.
Pentru neachitarea la termen a obligaţiilor fiscale, rău platnicilor li se impută dobânzi şi penalizări, iar în vederea recuperării obligaţiilor datorate şi neachitate la scadenţă, se generează somaţii şi titluri executorii, popriri bancare, popriri la terţi şi sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile.
Domeniile de activitate cele mai vizate de cei care au preferat acest tip de afacere sunt comerţul şi agricultura, însă există şi medici, jurnalişti, sportivi sau profesori cu PFA.