Cerul de deasupra Lugojului a fost aseară brăzdat timp de câteva ore de sute de fulgere care au fascinat și înspăimântat deopotrivă locuitorii orașului.
Cu toate că spectacolul natural de lumini nu a adus căderi semnificative de ploi sau alte dezastre în localitatea de pe Timiș, la doar câțiva kilometri, la ora 22.30, în comuna Coșteiu existau condițiile optime pentru formarea unui mezociclon, o coloană uriaşă de aer în rotaţie, care dă naştere majorităţii tornadelor.
„Se poate observa (n. red. – în imagine) rotația puternică a mezociclonului, care nu este altceva decât o coloană de aer în ascensiune. Asemenea structuri se întâlnesc mai degrabă în Statele Unite și pot produce tornade. Momentan nu avem informații în acest sens”, precizează vânătorii de furtuni de la organizația non-guvernamentală Rometex.
Mezociclonul este parte dintr-o supercelulă mai mare, furtună cu descărcări electrice, cu plafon coborât de nori şi curenţi ascendenţi puternici şi persistenţi.
O supercelulă poate avea 15-30 km în diametru şi înălţimea de 18.000 m – de două ori cît Everestul, o scară la care tornadele par nişte codiţe cu personalitate.