După cum se ştie, taxa pentru serviciile referitoare la apa meteorică este una dintre sursele de venit importante ale Societăţii „Meridian 22”. Numai persoanele fizice din Lugoj au plătit 398.000 lei în anul 2010 şi 396.000 lei în 2009 pentru această taxă.
După cum se ştie, taxa pentru serviciile referitoare la apa meteorică este una dintre sursele de venit importante ale Societăţii „Meridian 22”. Numai persoanele fizice din Lugoj au plătit 398.000 lei în anul 2010 şi 396.000 lei în 2009 pentru această taxă. „Pe noi, Dumnezeu ne ajută să facem profit”, spunea economistul Florin Iovescu din cadrul societăţii amintite, referindu-se la faptul că factura se construieşte în funcţie de cât plouă în luna respectivă.
Mulţi lugojeni consideră taxa prea mare – de exemplu o factură la casă pentru apa meteorică pe luna iulie, cu scadenţă în august 2011, indica o cantitate de 15 metri cubi de apă! Taxa cu pricina a fost prilej de judecată între societatea „Meridian” şi Primăria care a refuzat s-o plătească, motivând prin vocea primarului Francisc Boldea că „lucrăm la staţia nouă de epurare a municipiului Lugoj şi acum apa meteorică şi canalizarea nu trece prin staţia de epurare de la Jabăr, ci se scurge direct, fără nici un fel de un consum energetic din partea Meridian 22, fără nici un fel de efort din partea Meridian”. Disputa s-a încheiat cu renunţarea la proces din partea „Meridianului” şi cu neplata din partea Primăriei, dar nu şi a proprietarilor din Lugoj. Mai mult, în ultimele cinci luni, nici Dumnezeu nu a ţinut cu „Meridian 22”.
În luna noiembrie, seceta a fost de sută la sută. Conform datelor furnizate de Centrul Meteorologic Regional Banat-Crişana, cantităţile de precipitaţii zilnice înregistrate la Staţia meteorologică Lugoj au fost foarte scăzute în ultimele cinci luni faţă de media multianuală, recordul fiind luna noiembrie, cu un nedorit record de 0,00 litri pe metrul pătrat, adică secetă totală! La rândul lui, ing. Ionică Prohab, şef al Serviciului-Direcţie pentru Agricultura Judeţeană – Timiş, confirmă că „Din 1987 n-am mai avut aşa condiţii meteo dificile”, referindu-se la temperaturile ridicate şi lipsa ploii. Dacă urmărim şi situaţia lunilor iulie, august, septembrie şi octombrie, în afară de luna iulie, ploile au fost rare şi slabe. În august, a plouat doar două zile, în cantităţi mici, cantitatea lunară înregistrată a fost de doar 7 litri pe metrul pătrat, iar încasările „Meridianului” s-au cifrat la doar 6.011,3 lei (fără TVA). În septembrie, valoarea lunară a fost de 15,9 litri pe metru pătrat. Cele patru zile de ploi au adus la bugetul „Meridianului” 14.039,89 lei (fără TVA). Nici octombrie, cu opt zile de ploi foarte slabe (cinci dintre ele cu valori cuprinse între 0,5 – 1,4 l/mp) n-a fost mai rodnică. Cantitatea lunară de 23,7 l/mp a fost cu mult sub media multianuală, de peste 44 l/mp, iar încasările au fost de 21.226,85 lei (fără TVA).
Reprezentanţii „Meridian 22” promit că facturile la apa meteorică vor fi în concordanţă cu seceta pronunţată din ultimele luni, iar taxa din decembrie, aferentă lunii noiembrie va rămâne la cifra zero.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/ploaie.jpg”}