Dovleacul este bogat în vitaminele A, B, C, constituie un antioxidant cu proprietăţi deosebite, nu conţine grăsimi saturate și este eficient în menţinerea unui nivel bun al colesterolului.
Acestă legumă conţine și multe fibre, ceea ce ajută procesul digestiv și are puţine calorii.
Cu alte cuvinte, este aliatul siluetei tale.
În plus, datorită conţinutului de magneziu și potasiu, întărește sistemul imunitar, stimulează activitatea rinichilor și dă organismului multa energie.
Dovleacul poate fi mâncat proaspăt sau îl poţi găti ușor în diverse preparate.
În supe, dă un gust deosebit.
Se combină foarte bine cu măsline, ulei de măsline, cimbru, rozmarin.
Poate fi folosit și în tocăniţe (de vită cu dovleac, tocaniţă de dovleac cu cartofi și iaurt) sau copt. Dar varianta cea mai delicioasă este în deserturi.
Plăcintele și tartele cu dovleac sunt la mare căutare toamna, doar că nu se poate spune că sunt și cele mai indicate pentru diete de slăbit. Așa că, ai mare grija la cantitate.
Ingrediente
– 1600 gr. dovleac copt
– 350 gr. zahăr
– 200 ml. suc portocale
– sucul de la 1/2 lămâie
Opțional, puteți adăuga scorțișoară, 5 arome chinezești, cardamom sau 1 linguriță ghimbir dat pe răzătoare
Se coace dovleacul urmând instrucțiunile de aici (adăugați sare doar dacă doriți) Eu pentru această tură am copt 1/2 dovleac mare cu coajă gri-verzui. Se lasă să se răcorească, apoi se ia toată pulpa de pe coajă și se cântărește.
Eu am avut 1,6 kg pulpa coaptă. Se pune în robotul de bucătărie.
Se pune zahărul (calculați cam 22 gr. zahăr la fiecare 100 gr. pulpă de dovleac; puteți pune mai mult dacă vi se pare că dovleacul nu e dulce).
Se adaugă sucul de portocale (socotiți 1 portocală zemoasă la fiecare 500 gr. pulpă de dovleac) și sucul de lămâie și se mixează timp de 1 minut, până obțineți un piure super fin.
Gustați și vedeți dacă simțiți nevoia să mai adăugați zahăr. Se întinde piureul în tava adâncă a cuptorului.
Nivelați-l bine cu dosul unei linguri să aveți un strat cât mai egal.
Se dă tava la 130C cu ventilator (sau 150C fară ventilator) și se lasă să se coacă timp de 2.5 ore, amestecând la fiecare 30 minute (pe final puteți amesteca mai des, la 20 minute).
După fiecare amestecare aveți grijă să nivelați egal piureul.
Stingeți focul și lăsați tava cu marmeladă în cuptor până se răcește.
Dacă doriți să păstrați marmelada la frigider, o puneți în borcane sterilizate și infiletați bine capacele. Rezistă mult la frigider… o să vă spun exact cât peste ceva timp, e primul an când fac marmelada asta.
Dacă doriți să o păstrați mai mult, umpleți borcane sterilizate cu marmeladă, înfiletați capacele și apoi le fierbeți acoperite cu apă 30 minute (dunst umed); le puneți sub o plapumă să se răcească încet.