În data de 17 februarie, s-a stins din viaţă marele balerin lugojean Gelu Barbu, Cetăţean de onoare al Lugojului. Avea 83 de ani.
Maestrul Gelu Barbu, balerin şi coregraf, laureat al Ordinului Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, a murit în Spania, la Las Palmas de Gran Canaria. Chiar în seara zilei de 17 februarie, ediţia on-line Redeşteptarea a publicat un amplu interviu autobiografic realizat în anul 2005 şi intitulat ”Eu nu am sărit Zidul Berlinului, ci am trecut de-a dreptul prin el”.
Urna cu cenuşa rămăşiţelor sale pământeşti va fi adusă la Lugoj spre a rămâne în solul oraşului natal.
Fiu al celebrului compozitor Filaret Barbu, Gelu Barbu a crescut într-o familie de mari oameni de cultură, dintre care este suficient să-i amintim pe Lucian Blaga, Cornelia şi Mihai Brediceanu etc. Prim-balerin al Operei Române din Bucureşti, Gelu Barbu a studiat la celebra Academie Vaganova din Leningrad, instituţia care i-a pregătit mai târziu pe ”monştrii sacri” Rudolf Nureev şi Mihail Barâşnikov.
A fost primit personal şi premiat de preşedintele Indiei, J. Nehru, de Regele Olaf al V-lea al Norvegiei, de Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, precum şi de preşedintele Ion Iliescu, cel care i-a acordat în 2002 Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru merite culturale excepţionale.
I-a avut ca prieteni apropiaţi pe Irinel Liciu, Ştefan Augustin Doinaş şi Valeriu Lazarov, a fost protectorul lui Francisc Valkay.
I s-a propus să urmeze şcoala de spionaj a Moscovei, dar a preferat libertatea, refugiindu-se în Occident, după o spectaculoasă trecere prin bariera ce separa Berlinul în Est şi Vest.
Le-a avut ca partenere pe cele mai mari balerine ale lumii, cu care a dansat în spectacole memorabile. Stabilit din 1966 în Spania, în Las Palmas, a pus bazele baletului clasic spaniol. Lugojul natal i-a oferit modestul omagiu de a-l numi Cetăţean de Onoare, în anul 1999.