În urmă cu aproximativ șase ani a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local care permitea mansardarea blocurilor de patru etaje. La început izolat, iar mai apoi la scară largă, au apărut afacerile dintre asociațiile de locatari și dezvoltatori, care în schimbul terasei pe care au construit mansarda au izolat termic blocurile, au schimbat rețelele de utilități și au renovat casa scării, în funcție de înțelegerea avută cu asociația de locatari.
Așa au rezultat apartamentele de la mansardă destinate în primul rând tinerilor. Acceptarea mansardelor de bloc în programul „Prima casă” a garantat succesul unei astfel de afaceri. Cifrele puse la dispoziție de Primăria Timișoara arată că în ultimii cinci ani, afacerile cu mansarde au atins un nivel de peste 30 de milioane de euro.
Potrivit datelor existente la nivelul primăriei, în perioada 2009-2014 au fost emise 317 autorizații de construire a mansardelor de pe blocuri. Cu o medie de trei apartamente pe mansardă (pot fi și mai multe), rezultă un număr de 951 de apartamente noi. Dacă fiecare locuință este vândută la un preț mediu de 35.000 de euro rezultă un nivel al afacerii de peste 33 de milioane de euro.
La Lugoj nu s-a construit nicio mansardă pe blocuri, deși dezvoltatorii imobiliari s-au arătat interesați. Potrivit primarului Francisc Boldea, lugojenii au fost reticenți la această idee. Am avut solicitări de construite a unor mansarde pe blocurile de pe malul Timișului. Afacerea a picat pentru că nu au fost de acord proprietarii din bloc, invocând că nu sunt siguri structura de rezistență a clădirii. La Lugoj 96 la sută dintre cetățeni sunt proprietari pe locuințele lor”, a declarat Boldea, care a mai spus că dacă există investitori interesați, iar proprietarii își dau acordul, primăria poate aproba construirea unor mansarde pe blocurile de patru etaje.
O altă explicație pentru care constructorii de mansarde nu se înghesuie să construiască la Lugoj este prețul de vânzare al apartamentelor rezultate, mult mai mic decât în Timișoara. În astfel de condiții, dezvoltatorul imobiliar ajunge să aibă aceleași costuri de construire a mansardei ca și în Timișoara, iar profitul este mult mai mic.
Capcanele afacerilor cu mansarde
Chiar dacă la prima vedere afacerile cu mansarde sunt „trăsnet”, acestea implică și unele riscuri care trebuie cântărite. În primul rând, pentru a construi o astfel de mansardă e nevoie de acordul tuturor proprietarilor de apartamente din asociație. Nu puține au fost cazurile în care afacerile au picat pentru că un singur proprietar nu și-a dat acceptul. În Timișoara au fost chiar cazuri penale, în care proprietarii care nu au fost de acord cu construirea mansardei au acuzat falsificarea acordului de vânzare a terasei în vederea construirii mansardei. De altfel, chiar secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, a fost urmărit penal și a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru că a refuzat să emită o autorizație de construire pentru o mansardă.
O altă problemă poate apărea în momentul în care se fac lucrările promise în schimbul cedării terasei pentru mansardă. În Timișoara au fost mai multe cazuri în care proprietarii care și-au dat acordul pentru construirea mansardei au fost nemulțumiți de lucrările făcute de dezvoltator în schimbul terasei blocului. Nu în ultimul rând, unii locatari ai mansardelor s-au plâns de calitatea slabă a lucrărilor realizate în noile apartamente rezultate la mansardă.
Consultantul imobiliar Petrișor Morar susține că afacerea cu mansarde este avantajoasă în primul rând pentru proprietari care au rezolvată problema acoperișului. „În principiu nu mai este aceeași piață ca acum trei-patru ani de zile. Piața este oricum în cădere. Din aceste mansarde câștigă în primul rând proprietarii de apartamente din bloc. Apoi firmele de construcții au de lucru și merg merg mai departe. O afacere este în momentul în care reușești să le și vinzi. Dacă se relansează piața apartamentelor atunci o să miște și mansardele. Părerea mea este că multe dintre ele nu sunt vândute pentru că în momentul de față sunt blocuri întregi care sunt goale”, a spus consultantul imobiliar în opinia căruia mansarda este oricum o locuință provizorie, tinerii care își cumpără apartamente la mansardă ajungând mai târziu să opteze pentru o casă.