Din 1 februarie şi până în 11 aprilie au fost arestate la domiciliu 146 de persoane. De asemenea, instanţele au dispus măsura controlului judiciar pentru 2.459 de persoane cercetate, iar alte 20 sunt sub control judiciar pe cauţiune, arată Mediafax.
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri în care s-a dispus arestul la domiciliu este cel al fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, după ce Curtea de Apel Bucureşti a luat măsura în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.
Obreja nu are voie să părăsească locuinţa fără permisiunea instanţei şi este obligat să se prezinte în faţa procurorilor sau judecătorilor ori de câte ori este chemat.
Fostul preşedinte al FRB a fost arestat preventiv în 5 februarie, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă. În 5 martie, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, iar în 18 martie, Obreja a fost trimis în judecată.
Primar, în arest la domiciliu
Acuzat de abuz în serviciu, Sorin Bucurescu, primarul suspendat al comunei gorjene Slivileşti, este primul edil în cazul căruia s-a hotărât cercetarea în stare de arest la domiciliu.
Primarul din Slivileşti este acuzat de anchetatori de abuz în serviciu, după ce ar fi semnat mai multe acte în baza cărora un om de afaceri din zonă a obţinut peste 600.000 de lei despăgubire de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia.
Elevi arestaţi la domiciliu după ce ar fi violat o adolescentă
Cinci elevi constănţeni – acuzaţi că la sfârşitul anului trecut ar fi violat o elevă de 15 ani de la un liceu particular din municipiul Constanţa – şi un tânăr de 23 de ani, acuzat în acelaşi caz, pentru şantaj şi favorizarea infractorului, sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Patru dintre ei au cerut şi primit permisiunea instanţei de a merge la şcoală.
Judecătoria Constanţa a acceptat, în cursul lunii martie, cererile depuse de patru dintre inculpaţi de a părăsi domiciliul pentru a merge la cursuri. Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă, la jumătatea lunii decembrie 2013, după ce părinţii fetei de 15 ani, elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, au depus o plângere prin care reclamau că adolescenta a fost violată de şase colegi de şcoală, după ce i-a invitat acasă la ea, la finalul unei petreceri, iar ulterior tinerii au postat pe internet imaginile.
Trei medici din Caraş-Severin, în arest la domiciliu din 1 aprilie
Medicii Sebastian Telbis, şeful Serviciului de Evaluări Medicale de la Casa de Pensii Caraş-Severin, Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, sunt cercetaţi în arest la domiciliu, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Sebastian Telbis este acuzat de anchetatori că, între 3 februarie şi 7 martie, în calitate de medic şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, a primit diferite sume de bani, dar şi alte bunuri, de la 132 de pacienţi. În schimbul sumelor de bani, Telbis a eliberat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, a eliberat „decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă” sau a atestat „oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare”, spun procurorii.
Anchetatorii mai susţin că Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda cereau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice.
Mai multe pe Mediafax.ro