Canicula s-a instalat în aceste zile şi la Lugoj. Temperaturile au fost de 36 de grade la umbrã, însã la acestea se adaugã încã opt grade care dau cifra realã, din plin soare. Ne aşteaptã încã cel puţin douã zile de foc, cu temperaturi, vineri, de 39 de grade şi sâmbãtã, de 37 de grade.
Canicula s-a instalat în aceste zile şi la Lugoj. Temperaturile au fost de 36 de grade la umbrã, însã la acestea se adaugã încã opt grade care dau cifra realã, din plin soare. Ne aşteaptã încã cel puţin douã zile de foc, cu temperaturi, vineri, de 39 de grade şi sâmbãtã, de 37 de grade.
Cei mai afectaţi în perioada urmãtoare vor fi copiii, persoanele vârstnice, cardiacii şi suferinzii de boli cronice, precum diabetul. Aceştia ar trebui sã evite plimbãrile prin soare între orele 10-18.
„În aceste zile, trebuie evitatã alimentaţia pe bazã de grãsimi şi sã folosim mai mult legume şi fructe. Consumul de apã trebuie sã fie de peste doi litri pe zi. Alcoolul, chiar şi berea, sunt cu desãvârşire contraindicate, pentru cã produc deshidratare, la fel şi cafeaua, care are efect diuretic şi accentuezã gradul de deshidratare. Recomand bãuturi naturale, ceai şi apã platã, fãrã cele carbogazoase, mai ales îndulcite”, spune dr. Diana Szucs, medic primar medicinã internã de la Spitalul Municipal Lugoj.
Deocamdatã, niciun punct de prim-ajutor la Lugoj.
„Deocamdatã, la Lugoj nu va fi activat niciun punct de prim ajutor. Urmeazã ca acest lucru sã fie stabilit în perioada urmãtoare”, declarã Dana Spak de la Direcţia de Sãnãtate Timiş. Instalarea lor ar trebui sã fie fãcutã în diverse instiuţii, cum ar fi grãdiniţe, teatru sau casa de culturã, e de pãrere dr. Diana Szucs, pentru cã „în corturile aşa-zise de prim ajutor se fac 45 de grade, şi dacã nu pui aer condiţionat, condiţiile sunt insuportabile în primul rând pentru personalul medical, ca sã nu mai vorbim de pacienţi”.
Duşuri şi apã mineralã pentru angajaţi.
În zilele cu temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia sã asigure o serie de mãsuri pentru protecţia salariaţilor. Prin temperaturi extreme se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care depãşesc 37 de grade sau cele corelate cu condiţii de umiditate mare, care pot da acest nivel. Acestea trebuie sã se manifeste trei zile consecutiv.
„Pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a angajaţilor au urmãtoarele obligaţii: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri de angajat în acest timp, asigurarea echipamentelor individuale de protecţie, asigurarea de duşuri şi alte mãsuri cuprinse în Ordonanţa 99/2000”, a declarat Ileana Tomoioagã, purtãtoare de cuvânt a Inspectoratului Teritorial de Muncã Timiş.
Firmele de construcţii, vizate de controalele ITM-ului.
Anul trecut, în perioada verii, ITM a fãcut controale soldate cu amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei timp de trei sãptãmâni. În aceastã varã, perioada s-ar putea extinde chiar la douã luni, mai ales că iulie şi august se anunţã foarte cãlduroase. Având în vedere cã punctul de lucru ITM de la Lugoj va fi închis timp de 15 zile, responsabilul ITM invitã firmele lugojene care au probleme urgente sã se prezinte la sediul instituţiei din Timişoara, str. Nicolae Titulescu nr. 13.
Prognoza pentru Vineri, 21 iunie
|
Prognoza pentru Sambata, 22 iunie
|
Prognoza pentru Duminica, 23 iunie
|
Prognoza pentru Luni, 24 iunie
|
Prognoza pentru Marti, 25 iunie
|
Prognoza pentru Miercuri, 26 iunie
|
Prognoza pentru Joi, 27 iunie
|
Prognoza pentru Vineri, 28 iunie
|
Prognoza pentru Sambata, 29 iunie
|
Prognoza pentru Duminica, 30 iunie
|
Prognoza pentru Luni, 01 iulie
|
Prognoza pentru Marti, 02 iulie
|
Prognoza pentru Miercuri, 03 iulie
|
Prognoza pentru Joi, 04 iulie
|