Chestiunea cu taxa de timbru (de mediu) din ultima perioadă a făcut ca străzile Lugojului să se umple de automobile second hand.
În urma scutirii de această taxă, ”pensionarele” pe patru roți aduse din Occident au ticsit nu numai străzile și piețele orașului, ci și spațiile verzi aflate în proprietate privată. Orice petic de iarbă situat între blocuri sau la margine de drum a devenit salon auto în aer liber, cu livrare imediată.
Dacă parcările sunt mai degajate de astfel de mașini puse la vânzare, peisajul terenurilor virane unde sunt expuse la vânzare automobile vechi de cinci, zece sau cincisprezece ani este unul dezolant. Înghesuiala mașinilor e vizibilă și pentru cei care nu sunt din partea locului.
Primarul Francisc Boldea invocă ”sfânta proprietate” și spune că nu are prea multe variante.
”Am discutat și cu poliția locală și cu cea națională în legătură cu mașinile din parcări, care sunt înmatriculate și verificate de poliție. 95% dintre automobilele din Lugoj sunt înmatriculate. Iar dacă sunt înmatriculate, înseamnă că se plătește impozit pe mașină. Faptul că respectivul o folosește sau nu, e cu totul altă problemă. Omul e proprietar pe mașina lui, noi n-avem dreptul să le vindem. Cei care le vând, le vând pe domeniul privat. Omul e proprietar pe mașina lui, eu nu pot să vin să i-o ridic. Sigur nu voi apela la o societate să ridice aceste mașini, pentru că eu nu atentez la proprietatea privată a cetățenilor”, spune primarul Francisc Boldea, deși nu toate mașinile puse la înmatriculare sunt înmatriculate.
În municipiul Lugoj, la ora actuală, sunt 20.500 de automobile până la 3,5 tone și 12.000 de mașini între 3,5 și 40 de tone. Raportat la cele 5.000 de locuri de parcare existente în municipiul Lugoj la ora actuală, reiese că numărul de locuri de parcare din oraș este depășit de cel puțin patru ori.
Surse ale poliţiei spun că în zona centrală, în intervalul orar 11-14, se află în circulaţie între 2.500 şi 4.000 de automobile, care dispun doar de 150 de locuri de parcare amenajate.
Primarul spune că a încercat două variante de a rezolva problema mașinilor de mâna a doua expuse la vânzare pe tot cuprinsul urbei: ”Prima variantă la care m-am gândit a fost o piață de mașini pe strada Tapiei, vizavi de Autoliv, dar nu a adus nimeni mașinile acolo. A doua soluție era pe strada Caransebeșului, unde a fost Dacia Service. Și acolo se putea face un târg pentru mașini, dar a venit investitorul Trodat și am cedat respectivul spațiu”.
Așadar, soluția unui eventual târg de mașini, care ar mai descongestiona spațiile tradiționale de vânzare, este tot mai depărtată. În lipsa acestuia, Lugojul devine o mare rezervație de rable scoase la vânzare.