Imaginea de capitală culturală a Banatului atribuită Lugojului, oraş care de vreo câţiva ani se vrea cu insistenţă şi unul european, este ştirbită de o altă scenă, mai puţin profundă, dar foarte dăunătoare, cea a deponeelor de gunoi neautorizate, ce sunt presărate în jurul municipiului de pe Timiş şi lângă căile de acces în urbe.
Fenomenul, căci aruncarea resturilor sau a molozului la marginea oraşului este o practică constantă, nu poate fi sub nici o formă, dacă nu eradicat, măcar limitat.
Degeaba s-au cheltuit bani municipali cu igienizarea gropilor de gunoi apărute la întâmplare, degeaba a fost pusă Poliţia Locală să oprească aruncarea deşeurilor pe terenurile virane şi să dea amenzi celor surprinşi că-şi descarcă resturile de prisos la marginea oraşului, degeaba s-a făcut apel la bunul simţ prin numeroasele cazuri semnalate public, ghenele neautorizate au continuat să existe, refăcându-se după fiecare acţiune de “dezafectare”.
Nici introducerea containerelor pentru adunarea selectivă a deşeurilor şi nici scutirea de taxă pentru molozul produs în gospodării, în cantitate de până la un metru cub, nu a reuşit să limiteze numărul gropilor de gunoi ilegale şi cantitatea strânsă în jurul oraşului, chiar şi la capăt de străzi, cum e cazul pe Gheorghe Lazăr sau în Balta Lată.
Camere video de pază la gunoi
De curând, Poliţia Locală Lugoj a avansat o propunere, ca principalele ieşiri din oraş şi punctele cele mai cunoscute pentru aruncarea gunoaielor să fie supravegheate video.
”Pe raza municipiului se aruncă gunoaie pe tot parcursul anului. Am propus să se monteze camere de luat vederi cu rezoluţie mare şi cu transmitere automată pe internet. Acest lucru a fost implementat şi în Timişoara şi are succes. Noi ne facem treaba, dar nu putem să fim peste tot cu personalul pe care-l avem. Camerele pot fi folosite peste tot. Noi dăm amenzi! Chiar şi ieri (n.r: 4 aprilie) am prins pe cineva pe drumul către V.V. Delamarina. Dar repet, locurile unde se aruncă gunoaie sunt atât de multe, că nu putem fi peste tot”, ne-a declarat Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj.
Conform unei hotărâri de consiliu, amenzile pentru cei care aruncă deşeuri în locuri nepermise pornesc de la 500 de lei şi ajung până la 2.500 lei. Pentru a reduce fenomenul, Poliția Locală a ales ca modalitate de penalizare varianta maximă a sumei.
Primăria agreează ideea
Ideea supravegherii video este agreată de administraţia municipală, care intenţionează să aloce banii necesari în acest an, la una din rectificările de buget care vor urma.
“Fără ajutorul şi înţelegerea oamenilor nu se pot elimina gropile de gunoi neautorizate. Nu putem să plătim tot timpul când apare câte un morman de gunoi la marginea oraşului. Pe de altă parte, este nevoie ca Poliţia Locală să-şi facă treaba mai bine. Varianta cu camerele video este bună şi va trebui să vedem cum o să facem să fie şi eficientă şi vom prevedea o sumă de bani pentru acest proiect, dar în acelaşi timp va trebui să punem mai mare accent pe amendarea celor care nu înţeleg să renunţe la a arunca gunoiul pe câmp”, a punctat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Montarea containerelor, întârziată
După ce în 2016 administraţia locală a finanţat un proiect de achiziţionare a 71 de containere pentru adunarea selectivă a diferitelor categorii de deşeuri (sticlă, metale, carton), pentru acest an este prevăzută completarea cu tot atâtea containere pentru a fi amplasate în toate cartierele din oraş. În aceste zile se lucrează şi la amenajarea primei rampe, situată la Izvorul de la Tapia, unde vor fi puse primele două containere de câte 20 tone, pentru depozitarea molozului.
“Consider că noi am luat măsuri să limităm aruncarea gunoiului la întâmplare. Anul trecut am pus containere pentru selectarea deşeurilor în cartierele de blocuri. Sunt eficiente şi acum vrem să dublăm numărul acestora. Tot pentru a scăpa de gunoaiele de la marginea oraşului, lucrăm la amplasarea containerelor de moloz. La fiecare din cele patru puncte pe care le-am stabilit la ieşirile din oraş trebuie să amenajăm o platformă betonată să le putem prelua cu camionul. În săptămânile următoare vom avea deja amplasat primul punct de moloz aproape de Tapia, la izvor, ca oamenii să aibă unde să arunce şi molozul”, a explicat Francisc Boldea.
Societatea de salubrizare a municipiului ”Salprest” trebuia să se apuce de montarea acestor containere încă de luna trecută, însă treaba s-a amânat din cauza întârzierii votării bugetului local. ”S-a întârziat, pentru că nu am avut buget local. Până la mijlocul lunii aprilie, treaba va fi rezolvată”, a afirmat Mircea Ghera, director Salprest Lugoj.
Pe lângă această explicaţie, muncitorii firmei au fost ocupaţi şi cu curăţenia de primăvară. Sâmbătă, 1 aprilie, aproape toată ziua, oamenii au făcut ”bec” şi marginile drumului dintre Lugoj şi Măguri. La nici o zi, pet-urile, tuburile de suc şi de bere, inclusiv pungile menajere, au reapărut pe şosea şi la Izvor.