Lugojenii cu spirit ”gospodăresc” au mai inventat o groapă de gunoi, care se întinde pe câteva sute de metri pătrați, chiar în vârful Dealului Viilor, în imediata apropiere a circuitului de motocros. Deponeul clandestin se află pe partea stângă a drumului către Hezeriş şi adună de toate, de la resturi textile, până la cele rămase în urma lucrărilor de construcţii.
”În zona respectivă, locul a fost mereu curat, dar acum sunt munţi de gunoaie. Cred că poliţiştii locali ar trebui să patruleze mai des pe-acolo, în special dimineaţa devreme şi seara. Eu merg destul de des în zonă, dar în timpul zilei nu am văzut maşini să intre în locul respectiv. Cei care aruncă, trebuie prinşi şi amendaţi drastic. Nu e normal ce se întâmplă. În plus, din maşinile aflate în mers, se aruncă pungi cu tot felul de mizerii şi s-au umplut rigolele de pe panta respectivă. În luna mai, voi avea competiţie motociclistă acolo şi îmi e jenă de cum a ajuns locul respectiv. Vin oamenii să urmărească o întrecere dintre gunoaie. Cred că ar trebui curăţate şi după aceea blocată intrarea”, ne-a declarat Liviu Jigmond, proprietarul circuitului de motocross.
Curăţenie doar până la centură
Perimetrul respectiv face parte din extravilanul Lugojului, dar terenurile au mai mulţi proprietari, astfel că e greu de crezut că cineva se va implica să adune deşeurile.
“Noi avem atribuţii doar până la drumul de centură. Nu ştim cui aparţine acel teren”, ne-a spus Mircea Ghera, directorul societăţii Salprest.
Cert e că noua groapă de gunoi se alătură altora existente pe raza municipiului, cum ar fi în special cele din apropierea Morii Şpăneşti, a Uzinei de Apă nr. 1 sau pe malul Timişului, de la magistrala de gaz metan până la Măguri.
“Pe malurile Timişului e treaba Apelor Române să facă curăţenie. Cât de curând, noi vom instala containere de mare capacitate, vorbesc aici de cele de 20 de tone, în mai multe locuri cu probleme. Vom lăsa două la izvorul de la Tapia, două pe strada Jabărului, două lângă Moara Şpănească şi două pe drumul către Victor Vlad Delamarina”, ne-a mai declarat directorul Salprest.
Pentru a nu mai intra cu mizerii pe Dealul Viilor, problema ar putea fi rezolvată foarte simplu prin săparea unui şanţ.
Pe malurile Timişului este mai dificil, pentru că în mai multe rânduri şi cei de la Apele Române au spus că nu e treaba lor să facă ordine acolo. Poate, doar râul Timiş mai poate spăla gunoaiele şi nesimţirea celor care – şi bat joc de mediul înconjurător.
Dacă sunt prinşi, aceştia riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2500 lei.
Daca firma de salubritate ar fi instalat acum 10 ani tomberoane speciale in cartiere pentru deseurile rezultate in urma renovarilor in apartamente , astazi nu am discuta despre dezastrul de la marginea orasului .
Da domnilor , de 10 ani ei sunt vinovati pentru acest dezastru .
Asta ar fi trebuit mentionat in articol .
Uuuu…rusine….pacat….putea fi un loc frumos amenajat pt cei care vin sa vada concursde moto cross…