Primarul Francisc Boldea a anunţat în ultima şedinţă de consiliu că o firmă din ţară doreşte amplasarea pe teritoriul Lugojului a 12 containere de mari dimensiuni în care să se adune haine pe care lugojenii nu le mai folosesc. Ulterior hainele ar urma să ajungă la persoane aflate în nevoie.
„Este un proiect la care noi am vrea să subscriem, este o firmă din Baia Mare care ne cere prin Federaţia Caritas a Diecezei Romano-Catolice Timisoara montarea a 12 containere pentru haine. Avem două variante la care aş vrea să vă gândiţi. Una să se plătească o sumă modică la montare şi a doua, care cred că este mai bună, este ca din cele 12 sau 13 containere două sau trei să ne revină nouă, să fie gestionate de noi prin Direcţia de Asistenţă Socială şi hainele să ajungă la lugojenii cu probleme sociale. Sunt identice cu cele din Europa”, declara în plen edilul.
Acesta a mai notat că mărimea unui container este de 1,25/1,17/1,90 m. Fiecare cutie are o capacitate de 270 de kg cu haine, iar sarcina maximă este de 1.500 de kg.
Amplasarea containerelor ar urma să se facă în 12 locaţii diferite din Lugoj: vizavi de Universitate la ceas, pe strada Timişoarei la sala de sport, la OMV, str. Primăverii, intersecţia T. Popovici cu V.V. Delamarina, Piaţă, vizavi de Domacris, între Casa de Cultură şi Carefour, pe strada Ep. Dr. Ioan Bălan la Biserica Ortodoxă, intersecţia cu str. Banatului, A. Odeanu cu Bucegi şi la sala de sport Miloşovoci pe spaţiul verde de lângă Lidl.
„Am folosit ca şi criterii zone cu trafic intens, cu luminozitate, zone apropiate de minimarketuri, cu staţii de autobuz sau de taxi”, a explicat Francisc Boldea care precizează că „starea tehnică va fi verificată de firma care le pune la dispoziţie”.
Acesta a lansat consilierilor propunerea, urmând ca dacă aceştia agreează ideea să realizere un proiect de hotărâre pentru următoarea şedinţă a Consiliului Local. S-a pus şi problema supravegherii acestora, ştiindu-se că pe străzi circulă tot felul de boschetari care desfac diferitele containere în căutarea de a valorifica ce conţin. Până acum nicio autoritate nu a ieşit public să declare că ar fi prins vreo persoană care să deterioreze spre exemplu tomberoanele de gunoi sau pe cele pentru peturi, chiar dacă multe dintre acestea au fost degradate în ultimul stadiu.
Pentru caz de catastrofe!
Preşedintele Federaţiei Caritas, Herbert Grün, a declarat pentru Redeşteptarea că cea mai mare parte din haine ar urma să fie pregătită pentru eventuale dezastre.
„Le vom sorta mai întâi, apoi le depozităm la noi şi le ţinem pentru cazuri de catastrofe. Restul le vom da la reciclare”, e explicat acesta.
Pentru Federaţia Caritas proiectul este abia la început, reprezentanţii acesteia lansând mai multe invitaţii la primării din Timiş şi Caraş-Severin.
„Alte dieceze din ţară, cum ar fi Sat-Mare şi Oradea, Blaj, Alba-Iulia au deja containere ampolasate. Populaţia este dornică să doneze, chiar am avut solicitări la Timişoara”, a mai notat preşdintele Caritas.
Dacă va fi aprobată în Consiliu, amplasarea containerelor va fi permanentă.