Lugojul a avut o solidă tradiţie şi în handbalul feminin. Astăzi, acest lucru pare de domeniul fantasticului.
La mijlocul anilor `70 şi începutul anilor `80, municipiul era reprezentat de trei echipe de handbal – fete care activau în Campionatul Judeţean: Mătasea (FMN), Textila (Vulturii Textila) şi CSM. Antrenorul Ion Stoiţa îşi aminteşte cu drag acea perioadă:
”Ştiu că prima echipă a fost cea a Filaturii de Mătase, apoi a apărut Vulturii. Eu am început cu Vulturii din anul 1976, când am preluat echipa de la antrenorul Văcărescu. Echipele lugojene pendulau între promoţie şi judeţ, dar baza de selecţie era mare şi fetele erau interesate de acest sport. Cu Vulturii, ultima dată am promovat la judeţ în 1983, ca urmare a unui baraj în care am dispus de un adversar rutinat – ELBA Timişoara. Din lot făceau parte portarul Maria Boldea şi jucătoarele Ileana Benea, Florica Marini, Iuliana Şelaru, Renate Wieland, Maria Glăvan şi Ileana Dema. Apoi, am trecut la CSM în Campionatul Judeţean şi cred că şansa afirmării handbalului feminin a fost această echipă, care avea potenţial real de promovare în B. Din păcate, diriguitorii sportului din acea vreme au sacrificat handbalul feminin în favoarea voleiului şi aşa s-a ajuns ca după 1988, această ramură sportivă să dispară din Lugoj”.
Echipa de handbal feminin a CSM a luat fiinţă la Lugoj imediat după înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal.
Profesoara Georgeta Nicolae, care a venit la Lugoj prin repartiţie tocmai la această secţie de handbal feminin, nou înfiinţată, îşi aminteşte:
”Eu am jucat handbal la CSŞ Craoiva, cu care am obţinut un titlu naţional în 1980, un titlu de vicecampioană în 1981 şi o medalie de bronz în 1979. În 1981 am intrat la facultate şi am jucat la Universitatea Bucureşti, echipă care activase în Divizia A, apoi a trecut în B. În 1985, la terminarea facultăţii, am venit la Lugoj tocmai pentru că exista această secţie de handbal feminin”.
La început, echipa activa în categoria promoţie. A fost o perioadă foarte grea, marcată de lipsa unui teren propriu şi a materialelor sportive, necesare antrenamentelor.
Deşi condiţiile erau destul de vitrege, tinere din toate şcolile şi instituţiile Lugojului erau atrase de handbal.
”Unele din aceste fete erau muncitoare care nu aveau alt… beneficiu, cu ghilimelele de rigoare, decât că erau scoase din producţie între orele 14 – 16. Adică, lucrai la Textila, apoi după şase ore la războiul de ţesut, mergeai pe teren, la handbal. Cu junioarele, făceam antrenamente pe terenul de la Clubul ITL, actualul Club German – FDGR. Terenul era foarte bun, dar nu aveam nici apă caldă, nici apă rece, nici un loc ca lumea unde să ne putem schimba”, spune prof. Georgeta Nicolae, care a antrenat la început echipa de junioare.
Până şi banalele tricouri de joc erau pe atunci o problemă: ”echipamentul era de bumbac de la Textila, iar numerele erau pur şi simplu vopsite pe tricouri. La spălare, cifrele se scorojeau şi ne zgâriau pe spate, iar după un timp, nu se mai distingeau”.
Şi totuşi, fetele continuau să vină la handbal pentru că aveau senzaţia că fac ceva deosebit şi „ţin minte cât erau de fericite când mergeam în deplasare”, spune fosta directoare a Şcolii Sportive Lugoj, chiar dacă aceste deplasări erau făcute cu… trenul.
În anul 1985, echipa avea deja valoare şi promitea foarte mult. Era o echipă formată din tinere care fie lucrau în fabricile oraşului, fie erau eleve de liceu.
Lor li s-au adăugat trei coechipiere care au făcut performanţă – Nela Zimmermann, venită de la AEM Timişoara (Divizia A), Rodica Floroi (de la Rulmentul Braşov, Divizia A) şi Georgeta Ispas (Nicolae) care jucase la Universitatea Bucureşti, în Divizia B. CSM mai avea în lot pe Daniela Dutcă (Liceul Textil), Frencz Rozalia (Liceul industrial 1 – Hasdeu), Maria Sămoc (IUPS), Alina Hoban (Liceul Brediceanu), Charlotte Reiter (Liceul Brediceanu), Simona Paulescu (IJPIPS), Monica Belu (Liceul industrial 1 – Hasdeu), Adriana Petricescu (OCL), Daniela Micu (Liceul Textil), Cristina Covaci (Liceul Agroindustrial), Daniela Vuşcă (Liceul Agroindustrial), Ioana Gae (Liceul de Chimie din Arad), Cristina Vadas (Liceul Industrial Nr. 1 – Haşdeu), Claudia Grădinaru (CLF) şi Adela Vug (Liceul Brediceanu).
Echipa de handbal feminin CSȘ Lugoj, devenită CSM, a fost antrenată în diferite perioade de profesorul Cornel Braşovan, de sportivele Nela Zimmermann, Rodica Floroi, Georgeta Ispas (Nicolae) şi apoi de marele sufletist, Ion Stoiţa.
Rezultatele, între care şase victorii cu Textila Timişoara, ”13 Decembrie” Timişoara, Sânnicolau Mare, Furnirul Deta, Record Jimbolia şi… Vulturii Lugoj arătau un progres clar. Golgeterele echipei erau Nela Zimmermann şi Georgeta Ispas (Nicolae).
La senioare, antrenamentele s-au mutat la Ştrand, unde pe lângă terenul de calitate erau la îndemână vestiare dotate cu cabine de schimb şi boiler cu apă caldă. ”Secţia de handbal feminin avea perspective foarte mari, pentru că performanţa era mai la îndemână. E adevărat, cu fetele e mai greu de lucrat, e mai greu să le menţii împreună şi într-o legătură foarte strânsă cu antrenorul. Era greu să le convingi să rămână după ce termină junioratul, dar am avut noroc de nişte fete disciplinate, care chiar iubeau sportul ăsta”, spune prof. Georgeta Nicolae. Un alt ”ingredient” care lipseşte multor echipe din ziua de azi este entuziasmul.
”Când am venit aici, repartizată la catedra de handbal fete de la CSŞ Lugoj, preşedintele secţiei era Eugen Gangan, iar vicepreşedinte – Ion Wibiral. La bunul mers al echipei au mai contribuit Petru Avram, Iosif Brendean, Kristoff Adalbert şi Ioan Birgean. Însă erau şi iniţiative pornind de pildă de la Liceul Textil, care îşi formase propria echipă de handbal – fete”, arată Georgeta Nicolae.
Din păcate, în momentul în care echipa avea şanse reale de a intra în Divizia B, s-a luat decizia desfiinţării secţiei şi concentrării eforturilor spre cea de volei feminin.
”Visele noastre au fost întrerupte în 1988. Nu vreau să comentez această decizie, dar s-a întâmplat tocmai când echipa avea perpective foarte bune. În plus, era o echipă a oraşului, formată din lugojence sau din fete stabilite cu domiciliul aici. După ce secţia s-a desfiinţat, cele mai bune junioare au fost preluate de CSŞ Timişoara, iar restul au abandonat”, mai spune fosta jucătoare şi antrenoare.
Aşa s-a încheiat încă un capitol de istorie sportivă la Lugoj.
Si Gavojdia,inca una foarte buna,desfintata recenta.Insa de barbati