Societatea Meridian 22 a primit aprobare pentru creşterea tarifului la apa pe care o distribuie în reţea cu 12%.
Societatea Meridian 22 a primit aprobare pentru creşterea tarifului la apa pe care o distribuie în reţea cu 12%
După trei ani în care preţul la apa potabilă a rămas nemodificat (2,40 lei/mc), reprezentanţii Meridian 22 au cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) să le aprobe mărirea tarifului.
„Ni s-a aprobat o creştere pe metrul cub de apă de 0,29 lei. Pentru noi această scumpire este o gură mare de oxigen. Pe de altă parte, nu o consider o scumpire care să lovească în bugetul populaţiei.
Spre exemplu, o familie care consumă 5 mc de apă într-o lună va plăti mai mult cu 1,45 lei. Meridianul, însă, va încasa în plus din această mărire de preţ nu mai puţin de 43.500 de lei în fiecare lună”, ne-a declarat Iosif Groza, directorul societăţii.
Ultima mărire a preţului pe care lugojenii-l plătesc pentru furnizarea apei s-a produs în luna ianuarie 2010. Motivul pentru mărirea cerută în prezent este inflaţia, dar şi creşterea preţurilor la echipamentele şi serviciile cu care societatea are cheltuieli. Energia electrică este cea care umflă cel mai mult facturile de cheltuieli ale Meridianului pentru ca apa să ajungă la robinetele lugojenilor.
„În stabilirea preţului la metrul cub de apă livrată populaţiei, societatea şi-a întocmit calculele de cheltuieli fără de care apa nu ajunge la consumator. Aceste elementele de cheltuială (motorină, curent, clor etc) pe care s-a determinat preţul la apă sunt din mai 2009, moment de la care toate elementele de cheltuială ale Meridianului au crescut, unele s-au şi dublat, iar preţul la apă pentru populaţie a rămas la fel, 2,40 lei/mc, preţ fixat în ianuarie 2010”, ne-a declarat Florin Iovescu, economistul-şef al Meridianului.
Pierderi duble faţă de cantitatea livrată
Un alt factor de cheltuială pentru societate sunt pierderile pe care de ani nu le poate minimiza. La ora actuală, deşi Meridianul cumpără de la Direcţia Apelor Banat 320.000 de metri cubi în fiecare lună, facturează populaţiei şi agenţilor economici mai puţin de jumătate, 150.000 mc pe lună, restul fiind pierderile.
Mărirea tarifului va fi aprobată într-una dintre primele şedinţe ale Consiliului Local din anul 2013. Conform şefului Meridian, după mărirea preţului la apă, tariful nu va mai suferi modificări cel puţin doi ani, dacă nu vor apărea situaţii excepţionale.