În lunile august şi septembrie, în cadrul laboratorului Bioclinica din Lugoj se vor efectua pentru prima dată testări pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boală care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa infecţiei cu VHC.
În lunile august şi septembrie, în cadrul laboratorului Bioclinica din Lugoj se vor efectua pentru prima dată testări pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC), boală care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa infecţiei cu VHC.
Anul acesta, campania va fi desfăşurată în centrele Bioclinica din Timişoara, Buziaş, Lugoj şi alte 22 de oraşe din ţară, în lunile august şi septembrie, iar persoanele care vor merge să se testeze în cadrul campaniei vor plăti aproximativ 18 lei, cu 55% mai puţin decât preţul iniţial (39 lei).
Anul trecut, în perioada 1-6 august, s-au testat la Timisoara 500 persoane, iar prevalenţa descoperită a fost de 5,20%.
„Procentul mare de bolnavi descoperiţi în cadrul campaniei de testare pe care am desfăşurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul că, în România, există foarte mulţi bolnavi încă nediagnosticaţi. Astfel, am decis să continuăm iniţiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli şi să spijinim populaţia în demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei organizatoare, MSD România.
De unde se poate contracta Hepatita C?
Riscul crescut al infectării cu VHC îl au persoanele care au efectuat transfuzii de sânge sau intervenţii chirurgicale înainte de 1991, cele care au convieţuit cu persoane infectate, dar mai poate fi contractată şi prin contact sexual neprotejat, frecventarea cabinetelor stomatologice, de piercing sau tatuaje etc.
Pacienţii lugojeni care doresc să se testeze pentru depistarea Hepatitei C, o pot face în lunile august şi septembrie, la sediul Bioclinica de pe strada 20 decembrie, nr. 34, vizavi de Universitatea Europeană Drăgan, de luni până vineri între orele 7-12, iar sâmbăta între 8-10.
Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virusul Hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală.
„Deşi, în cele mai multe dintre cazuri, statul roman este responsabil pentru răspândirea în masă a infecţei cu VHC, autorităţile din România nu acordă importanţa cuvenită diagnosticării precoce şi accesului facil la terapie al pacienţilor. Chiar dacă în ultimii ani s-au facut unele eforturi în acest sens, cei mai mulţi dintre pacienţii din România, încă nu au acces la proceduri inovative de diagnosticare precoce şi terapie, care să scadă riscurile de apariţie a complicaţiilor şi să eficientizeze întregul proces de asistenţă medicală.
Costurile sociale şi suferinţa umană ar fi cu mult mai mici dacă am prioritiza utilizarea mijloacelor de diagnosticare precoce şi mijloacele terapeutice inovative şi eficiente. Este de neînţeles nepăsarea autorităţilor la această problemă naţională!”, spune Vasile Barbu, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.