Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Lugoj (SML) oferă în această săptămână, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, posibilitatea de efectuare a unei spirometrii gratuite pentru oricine doreşte să-şi verifice starea aparatului respirator.
Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Lugoj (SML) oferă în această săptămână, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, posibilitatea de efectuare a unei spirometrii gratuite pentru oricine doreşte să-şi verifice starea aparatului respirator.
„În principal, acest test se adresează celor care au o tuse cronică, sunt fumători, au peste 40 de ani, lucrează în medii cu expunere profesională etc”, ne-a declarat Raluca Geamănu, medic în cadrul Secţiei de Pneumoftiziologie a SML.
Cei care doresc să îşi verifice gratuit starea plămânilor, o pot face doar în această săptămână, de luni până vineri, între orele 12-14. „Este de preferat ca înainte să se prezinte la noi, fiecare lugojean să îşi facă o programare sunând la numărul 0256-353.730, interior 210”, a mai completat medicul.
Cum aflăm vârsta plămânilor?
„Există un soft de calculator care, în funcţie de anumite informaţii introduse şi de testul efectuat, ne spune vârsta reală a plămânilor. Spre exemplu, la o persoană care are 50 de ani, fumează şi prezintă anumite disfuncţii respiratorii, se poate ca vârsta plămânilor să fie de 80 de ani”, ne-a mai explicat d-na doctor.
În 30 de ani, BPOC va deveni principala cauză a mortalităţii!
Dacă în prezent BPOC-ul (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este a treia cauză a mortalităţii pe glob, din 2050 va ajunge să fie prima, în faţa bolilor cardiovasculare. „În general, există o tendinţă mare de creştere a cazurilor de BPOC în rândul femeilor, deoarece în ultimul timp acestea fumează cot la cot cu bărbaţii”, mai precizează Raluca Geamănu.
BPOC-ul se manifestă prin oboseală şi senzaţia de astupare la depunerea de efort. „La stadiile 1 şi 2, există doar o tuse aparent nevinovată, iar toleranţa la efort este destul de mare. La noi, pacienţii ajung din păcate doar în stadiile 3 şi 4, când deja toleranţa la efort e aproape nulă, apare senzaţia de astupare şi nu mai pot respira fără oxigen. Atunci devin şi foarte vulnerabili la infecţiile respiratorii şi e nevoie automat de spitalizare”, a încheiat medicul lugojean.
Secţia de Pneumoftiziologie a spitalului din Lugoj este formată din 60 de paturi, din care 20 sunt special pentru TBC, iar în restul de 40 de paturi se internează pacienţi cu pneumonie, bronhopneumonie, BPOC, astm bronşic etc.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/plaman.jpg”}