Străzi neracordate la reţeaua publică de canalizare sau care nu au văzut până acum asfaltul, la 25 de ani după ce au fost declarate ca fiind modernizate, fac încă parte din peisajul urban actual al Lugojului.
Deşi pare de neconceput pentru vremurile în care ne aflăm, în municipiul de pe Timiş, mai sunt oameni care trăiesc pe străzi prăfuite şi desfundate şi cu toaleta „legată” la groapa din grădină sau unde iarna nu intră maşinile de deszăpezire.
Încă dinainte de evenimentele din 1989, Lugojul era declarat un oraş cu o infrastructură urbană modernă şi dezvoltată, menită să asigure locuitorilor săi condiţii de viaţă superioare.
Pentru a atinge acest deziderat autorităţile de la acea vreme se mândreau cu lucrările de infrastructură realizate, încât aproape de sfârşitul anilor ’80, toate străzile Lugojului erau „raportate” ca fiind asfaltate sau pavate cu piatră cubică.
Realitatea era însă cu totul alta, în multe cartiere de locuinţe, infrastructura urbană lipsea cu desăvârşire. Nici după schimbările produse la finele deceniului al nouălea, lucrurile nu au văzut o îmbunătăţire substanţială prea curând.
În ultimele două decenii şi jumătate, nicio administraţie locală nu a reuşit să dea Lugojului o infrastructură urbană modernă şi completă (apă, canal, asfalt).
Spre exemplu, strada Sudului şi strada Caransebeşului (după pod) nu sunt racordate la reţeaua de apă, alimentarea făcându-se din câteva foraje. Cei care s-au succedat la cârma municipiului, nu au găsit până acum soluţii ca toţi lugojenii să beneficieze în mod egal de avantajele urbanizării.
În ultimii ani s-au investit sume importante în dezvoltarea infrastructurii care să cuprindă toate cele 256 de străzi din oraş, dar în prezent, în Lugoj, încă au rămas străzi care nu au toate utilităţile şi partea carosabilă modernizată.
Problemele legate de infrastructură nu pot fi rezolvate nici în acest an, iar lugojenii mai au de aşteptat până când vor putea trăi în orice parte a municipiului ca la oraş.
„Anul acesta vom asfalta mai multe străzi şi vor mai rămâne câteva de asfaltat şi în 2016 şi atunci vom avea toate străzile asfaltate. În plus avem şi 200.000 de lei pentru asfaltarea unui drum în Tapia”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Pe străzile Agriculturii, Bistrei, Salcâmului, Livezilor, T. Vuia, Fundătura Traian Vuia, Izvorului, C. Porumbescu nu există canalizare.
„Lucrările de extindere a canalizării se fac etapizat. Sunt puţine străzi care nu au canalizare. În prima etapă din 2015 vom avea lucrări de introducere a canalizării pe strada Bistrei, Livezilor, Agriculturii, Traian Vuia şi Timişoarei pentru care avem 800.000 de lei”, a explicat edilul municipiului.
Fără reţele de canalizare şi apă sunt şi cartierele de vile nou înfiinţate, la ieşirile din oraş spre autostradă, Buziaş, Caransebeş, unde străzile nu aparţin domeniului public, iar investiţiile urmează să fie realizate din fonduri private.
Toate acestea reduc din strălucirea unui oraş ce se doreşte a fi european, dar are destule zone în care „infrastructura europeană” se reduce la drumuri de pământ, apă din fântână sau fosa septică în grădină.
Doamne ajuta sa ajunga si pe Traian Vuia odata cu canalizarea si asfaltul ca si noi platim taxe mari acolo