Într-un format elegant, măreţ şi impresionant, volumul “Lugoj, 20 decembrie 1989 – revoluţie, adevăr, dezinformare, impostură”, scris de Nicolae Toma, a fost lansat marţi seara la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”.
Cartea a fost prezentată de editorul Ilie Chelariu, jurnalistul Mircea Anghel şi profesor Simona Avram.
Volumul cuprinde şase capitole, scrise în 300 de pagini. Primul capitol se referă la Lugoj, situaţia locală în contextul general. Aici se prezintă o scurtă istorie a Lugojului din primii ani şi până astăzi, securitatea, miliţia şi gărzile patriotice din momentul înfiinţării în slujba comunismului şi până în decembrie 1989. Capitolul se încheie cu istoria represiunilor comuniste, întinsă pe o perioadă de 43 de ani.
Capitolul doi prezintă un flux al revoluţiei, oră cu oră, minut cu minut, mărturii importante prin care autorul dovedeşte ca Lugojul a fost al doilea oraş liber de dictatură şi că axa revoluţiei din decembrie 1989 a fost Timişoara – Lugoj – Bucureşti. Timişoara fiind locul unde a început revoluţia, Lugoj, locul unde s-a propagat şi Bucureşti, acolo unde s-a finalizat.
Al treilea capitol se referă la ziarul “Drapelul”, cum a apărut şi care a fost impactul asupra mulţimii. Din 1948 până în 1989, Lugojul nu a avut un ziar propriu, astfel acest vis a devenit realitate abia dupa 1989.
“Am avut mare noroc ca am fost redactor-şef la ziarul Drapelul, astfel am avut ocazia să păstrez anumite scrieri, având acces la mai multe documente. Am crezut că în 25 de ani pot să elimin subiectivismul, pot să fiu eu, cel care primeşte, fără să se creadă că aş dori ceva. Vreau doar să se ştie adevărul”, ne-a declarat autorul cărţii Nicolae Toma.
În capitolul patru se povesteşte despre presiunile făcute în înlăturarea revoluţionarilor din structurile locale de către comuniştii din eşalonul doi, acţiune confirmată pe tot parcursul anului 1990.
“Îndemn lugojenii să citească această carte fiindcă trebuie aflate foarte multe lucruri noi, de exemplu în carte demonstrez că jurnalul acţiunilor de lupte a fost falsificat, pentru că noi, revoluţionarii, n-am sărit gardul cum spunea comandantul respectiv şi nici nu am aruncat cu petarde în unitate. Noi am venit prietenoşi şi am strigat: “Armata e cu noi”, dar ei s-au răzbunat”, a spus Nicolae Toma.
Capitolul cinci prezintă dovezi de dezinformare prin care serviciul român caută să demitizeze revoluţia din decembrie 1989 şi pe cei care au contrubuit la declanşarea ei. Ca dovezi se dă un jurnal de acţiuni de luptă, prezentarea impostorilor şi numeroase dezvăluiri despre participarea la revoluţie.
Ultimul capitol se referă la modificarea istoriei prin apariţia partidelor politice. Cum au apărut primele partide politice şi parcursul acestora.
“Cu multă ambiţie, autorul, cotrobăind prin mii de documente, dosare sau publicaţii a reuşit să tipărească aceast pretigios volum. Cartea poate fi numită fără nici-un risc o carte-document, o carte la care nici un istoric nu va putea face abstracţie atunci când va dori să facă o scurtă cercetare ştiinţifică sau să scrie despre revoluţie”, ne-a declarat jurnalistul Mircea Anghel.
Cartea mai are un capitol numit anexă care cuprinde articole publicate în ziarele, Drapelul, Redeşteptarea, Actualitatea, fragmente din cărţi şi fotografii inedite.
Volumul a apărut la Editura timişoreană “Eubeeea” şi a mai fost prezentat la Timişoara, în cadrul Zilei Editurii Eubeea, în 20 noiembrie 2015.
Alexandrina Tîmbur