Guvernul României vrea să ridice blocuri noi la Lugoj, prin programul ANL. Paradoxal, apartamentele din cele cinci blocuri construite până acum pentru tinerii până în 35 de ani au început să fie refuzate de cei care aşteaptă de ani de zile să primească o locuinţă de la stat. Fie că nu mai sunt mulţumiţi de preţul chiriilor, fie că spaţiul locativ nu mai răspunde aşteptărilor, blocurile ANL, cândva insuficient de puţine, încep să nu mai fie luate în calcul de cei care sunt în căutarea unei locuinţe.
Expansiunea domeniului imobiliar, acordarea în număr mare de terenuri pentru cosntrucţia de case, dar şi dezvoltarea economică din ultimii ani, în Lugoj, a schimbat optica şi pretenţiile celor care îşi doresc o casă nouă. În ciuda cererii foarte ridicate, la primărie fiind în prezent înregistrate 560 de solicitări, spaţiile locative ale municipalităţii din ansamblurile de apartamente tip ANL, au început să se confrunte cu lipsa de chiriaşi încă de anul trecut, motivul principal fiind saltul substanţial al cuantumului chiriilor (altădată modice), în multe cazuri acestea concurând cu tarifele de pe piaţa liberă.
La ultima încercare a administraţiei locale de a repartiza apartamentele libere din blocurile ANL de pe străzile Caransebeşului, Panait Cerna şi Ţesătorilor, doar jumătate din apartamente şi-au găsit locatari şi doar pentru locuinţele cu două camere, cele cu o cameră fiind refuzate.
“În cadrul şedinţei de repartiţie organizate la Primăria Lugoj, din totalul de nouă apartamente libere, aflate la dispoziţie în blocurile de pe toate cele trei străzi unde sunt construcţii ANL, au fost atribuite patru locuinţe cu două camere. Din cele 40 de cereri analizate, în ordinea poziţiilor înregistrate, au fost chemate şapte persoane şi s-au prezentat şase. Una dintre persoane a avut probleme cu dosarul, iar aceasta nu a mai fost validată. Orice persoană care solicită o locuinţă ANL trebuie să depună actele solicitate cu datele actualizate”, a comunicat Primăria Lugoj.
O garsonieră a fost refuzată, pentru spaţiu insuficient.
Chirii de 100 de euro
Chiriile în blocurile ANL sunt de până într-o sută de euro, cele mai mari tarife fiind plătite de cei care primesc repartiţie în blocul de lemn de pe strada Ţesătorilor. Cei care nu vor să se mute în locuinţele primite au şanse foarte mici să mai fie invitaţi a doua oară.
“În cazul în care nu se acceptă apartamentele, solicitanţii care au refuzat îşi vor pierde poziţia iniţială de pe lista de aşteptări”, a comunicat Primăria Lugoj.
La ora actuală sunt cinci apartamente libere, cu o cameră, două dintre acestea pe strada Panait Cerna, două pe strada Caransebeşului şi unul pe strada Ţesătorilor. Autoritatea Naţională pentru Locuinţe are planificat, începând cu acest an ridicarea la Lugoj a două noi blocuri de locuinţe pentru tineri.
Acestea vor fi amplasate pe strada Ţesători, lângă blocul de lemn, din spatele Stadionului Tineretului. Blocurile vor avea două scări, cu câte 15 apartamente fiecare.
În total vor fi 60 de apartamente. Construcţiile vor fi realizate din beton şi cărămidă.
“Noi am predat deja de aproape două luni amplasamentul pentru începerea construcţiei, dar startul lucrărilor depinde de cei de la ANL. Până acum nu ne-a fost comunicat un termen”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Investiţia va fi finanţată cu aproximativ 11 milioane de lei, din care două milioane au fost alocate pentru proiectare. Ultimele blocuri ANL au fost ridicate la Lugoj în urmă cu şapte ani, pe strada Panait Cerna. Solicitările pentru locuinţele ANL au început să scadă în ultimii ani, mulţi dintre cei care au făcut o cerere depăşind limita de vârstă.