Cea mai mare exploataţie agricolă din România îi aparţine lui Constantin Dulute, un apropiat al altui mare „latifundiar”, Culiţă Tărâţă, însă între primele zece suprafeţe de teren se numără si unele exploatate de investitori străini. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a furnizat HotNews.ro o listă cu primele 10 exploataţii agricole din România, enumerate în ordinea suprafeţelor, împreună cu subvenţiile primite în anul 2013.
Agricost SRL Braila a primit subvenţii de 43,2 milioane de lei. Firma este controlată de omul de afaceri Constantin Dulute, cunoscut drept un apropiat al altui mare investitor din agricultură, Culiţă Tărâţă. Agricost a preluat 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului, prin atribuire directă, în anul 2012. Anterior, cel care exploata terenul era Culiţă Tărâţă, prin firma 3 Brazi SRL, care şi-a cerut insolvenţa, în condiţiile în care ADS vrea să recupereze aproape 100 de milioane de lei de la această societate.
Două exploataţii din Timiş, pe lista cu cele mai mari subvenţii
Timişul este singurul judeţ care apare cu două exploataţii agricole pe lista celor zece care au primit anul trecut cele mai mari subvenţii. Este vorba de SC Emiliana West Rom SRL, aflată pe locul 6, în funcţie de suprafaţă, şi Cross Wind SRL, aflată pe locul 8.
Emiliana West Rom a primit 7,6 milioane de lei şi este controlată de omul de afaceri italian Martini Luciano. Pe site-ul companiei se menţionează că Emiliana West Rom, cu afaceri în prelucrarea grăsimilor vegetale, agricultură, zootehnie şi depozitare administrază şi cultivă aproximativ 12.000 de ha, din care circa 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Compania a fost înfiinţată în anul 2000 şi activează în zona Dudeştii-Vechi – Valcani – Teremia”.
Cross Wind SRL a primit subventii de 7,3 milioane de lei şi este deţinută de Ingleby. Concernul Ingleby, deţinut de celebra familie miliardară daneză Rausing, controlează în Romania 10.645 de hectare de teren în judeţele Timiş şi Caraş Severin. Suprafaţa este administrată în cadrul a trei ferme, în apropiere de Lugoj, unde se cultivă porumb, soia, grâu, orz, ovăz, rapiţă şi sorg.
Pe listă, societăţi controlate de Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae
Primele trei societăţi, aflate pe lista întocmită de APIA, după Agricost Brăila, sunt Comcereal SA Vaslui(controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu), care a primit subvenţii de 18,1 milioane de lei, Interagro SA Teleorman(controlată de omul de afaceri Ioan Niculae), 11,7 milioane de lei şi Maria Trading SRL Calăraşi(deţinută de un grup de oameni de afaceri libanezi), 6,4 milioane de lei. Urmează, pe locul 5, Intercereal SA Movila Ialomiţa cu 7,1 milioane de lei în anul 2013. Exploataţia agricolă este deţinută de o firmă înregistrată în Belize şi potrivit unor surse este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.
Urmează Agrocomplex Bârlad SA , deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, care a primit subvenţii de 6,8 milioane de lei, Delta Rom Agriculture SRL Tulcea, firmă înregistrată în Luxemburg, cu 10,3 milioane de lei şi Cervina SA Dolj, controlată de omul de afaceri craiovean Mihai Anghel, care a primit subventii de 6,3 milioane de lei.