Şomajul scăzut în Lugoj creează probleme firmelor care doresc să deschidă noi capacităţi de producţie în municipiul de pe Timiş.
Greutăţile în acoperirea cu forţă de muncă, direcţionează investitorii spre alte zone.
Multinaţionalele, care de ani buni au platforme industriale în oraş, au înghiţit aproape toată forţa de muncă locală disponibilă, astfel că multe dintre intenţiile de deschidere a unor noi unităţi de producţie se lovesc de problema recrutării de personal.
Sute de lucrători sunt aduşi zilnic cu autocarele din satele din jur sau chiar din zone mai îndepărtate, pentru a putea acoperi necesarul fabricilor de la Lugoj, după ce unele dintre acestea şi-au extins capacităţile de producţie.
Problema a fost recunoscută şi de conducerea municipalităţii lugojene.
“Pe de-o parte, este bine că avem un şomaj scăzut în Lugoj, că oamenii au unde să lucreze, dar pe de altă parte firmele care vor să investească în oraş îşi găsesc din ce în ce mai greu personal. Chiar şi cele care s-au stabilit în municipul nostru trebuie să aducă foarte mulţi lucrători din alte localităţi. Zilnic avem 53 de autocare care aduc oamenii din afara oraşului. În situaţia asta greu mai pot fi atrase alte companii”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Greutatea în dezvoltarea de noi investiţii, ar putea avea o consecinţă mai puţin bună, la nivelul salariilor, care acum au un nivel destul de scăzut.
“Chiar dacă nu avem un şomaj mare, totuşi oamenii au câştiguri mici. Situaţia se poate îmbunătăţi, dacă putem aduce companii de un cu totul alt calibru faţă de ceea ce avem în prezent”, este de părere Ioan Ambruş, fostul viceprimar al Lugojului.
Capacitatea de atragere a noi investiţii, în viitor, poate da un impuls important la dezvoltarea municipiului.
Dle Ambrus fa primul pas si mareste salarile la Witex cu 1000 lei /angajat si atunci toate firmele o vor face pentru ca nu vor avea de ales.
Propunerea UNPR de reducere a programului de lucru la 6 ore rezolva ambele probleme subiniate in articol.