Medicii de familie duc greul în cabinetele medicale care sunt funcţionale în comunele din estul judeţului Timiş. Mulţi dintre ei au pacienţi care vin şi din alte unităţi administrative
În estul judeţului, majoritatea comunelor au cabinete medicale.
O parte dintre ele stau închise, pentru că doctorii sunt obligaţi să facă naveta din Făget sau Lugoj, pentru a ajunge la destinaţie.
O situaţie fericită am întâlnit la Traian Vuia, unde medicul vine din Făget.
”Fac naveta zilnic, pentru că am pacienţi din trei sate – Traian Vuia, Surduc şi Sudriaş. Din cauză că Bârna a rămas fără doctor, mai vin şi oameni din Botineşti, Boteşti, Jureşti sau Drinova. În general, suferă de hipertensiune arterială, reumatism cronic, gastrite şi alte boli de stomac”, ne – a declarat dr. Adriana Barbu, de la Cabinetul Medical din Traian Vuia.
Nici comuna Bara nu are cabinet medical, iar oamenii sunt nevoiţi să meargă şi 20 de kilometri din Rădmăneşti sau Dobreşti până la Balinţ, unde sunt cei mai apropiaţi doctori.
”Nu mai avem medic în comună, pentru că au mai rămas puţini oameni. Majoritatea sunt pacienţii medicilor din comuna învecinată Balinţ. Alţii mai au copii la Lugoj şi mai merg acolo să-şi vadă de sănătate”, ne spunea Ioan Lăzărescu, primarul comunei Bara.
Peste deal, în comuna Ohaba Lungă, administraţia locală a reabilitat şi dotat o clădire căreia i-au dat destinaţia de cabinet medical. Edilii abia au găsit un medic care să o deservească.
”Am încercat în toate felurile să găsim un medic. În sfârșit a venit un doctor din Timișoara, căruia i-am oferit și cazare pentru a nu fi nevoit să facă naveta zilnic. Sperăm să rămână la noi cât mai mult timp”, consideră primarul Ion Lăzărescu.