Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” din Lugoj este partener în cadrul proiectului “Internship pentru o carieră profesională de succes”, derulat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe.
Finanțat de OIR PECU Regiunea Vest cu nr. POCU/633/6/14/130505 (11905/15.10.2020), proiectul se derulează pe o perioadă de 24 luni, până în octombrie 2023, și are ca beneficiari ISJ Timiș, alături de Liceul Tehnologic ”Azur” din Timișoara, Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” din Lugoj și Liceul Tehnologic Energetic ”Regele Ferdinand I” din Timișoara.
Obiectivul general al proiectului este creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor din învățământul secundar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI prin sprijinirea unui număr de 183 de elevi (din învățământul liceal, profesional și dual) în vederea participării la programe de educație la locul de muncă și dobândirii de cunoștințe și aptitudini practice în strânsă corelare cu nevoile pieței muncii. Conform contractului de finanțare, durata proiectului este de 24 luni, începând din 16 octombrie 2020, cu prelungire până în noiembrie 2023, iar valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 2.165.171,35 LEI din care AM/OI acordă o finanțare nerambursabilă în sumă maximă de 2.004.412,48 lei, echivalentă cu 92,58 % din valoarea totală eligibilă aprobată.
Sprijin financiar pentru elevii lugojeni
Începând cu data de 2 mai 2022, 30 de elevi ai Liceului Tehnologic ”Aurel Vlaicu” au participat la stagii de pregătire practică, cu un număr total de 60 de ore pentru elevii din clasa a XI-a A (calificarea Tehnician în activități economice) și 90 de ore pentru elevii din clasa a X-a B (calificarea Mecanic auto), fiecare elev urmând să primească la finalul stagiului, de două, respectiv trei săptămâni de practică o sumă de bani cuprinsă între 100 și 300 lei.
Proiectul “Internship pentru o carieră profesională de succes” le oferă elevilor dezvoltarea unor programe de învățare practică sustenabilă, la nivelul celor 3 unități de învățământ partenere, în vederea dobândirii de către elevi a unor cunoștințe și aptitudini în corelare cu dinamica pieței muncii și nevoile angajatorilor din domeniile economice vizate.
Elevii selectați în grupul țintă (15 elevi) de la calificarea Tehnician în activități economice primesc o sumă de bani cuprinsă între 200 si 300 de lei în acest an școlar, iar anul școlar viitor vor primi între 300 și 500 lei pe stagiu complet de practică, plus echipament de protecție. Elevii din cel de-al doilea grup țintă ( 15 elevi), calificarea Mecanic auto vor primi o sumă de bani cuprinsă între 100 și 200 lei, aferentă proiectului în acest an școlar, urmând ca anul viitor să primească între 300 si 500 lei pe stagiu complet de practică, plus echipament de protecție.
Inserție facilă pe piața muncii
La nivelul întregului proiect, rezultate așteptate sunt: pentru 140 persoane (elevi/ucenici) – certificate la încetarea calității de participant; 39 persoane (elevi/ ucenici) care își găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant; 19 persoane (elevi/ ucenici) care urmează studii/cursuri de formare la încetarea calității de participant; 183 persoane (elevi/ ucenici) care beneficiază de sprijin pentru participarea la programe de educație/FP; 10 persoane (elevi/ ucenici) care beneficiază de sprijin pentru participarea la programe de educație/FP, din zona rurală; 10 persoane (elevi/ ucenici) care beneficiază de sprijin pentru participarea la programe de educație/FP, de etnie romă.