După succesul primelor două ediţii, din 2010 şi 2011, la care au participat peste 500.000 de voluntari care au colectat peste 1.300.000 de saci de deşeuri, ecologiştii sunt provocaţi să participe la o nouă ediţie a acestui proiect
După succesul primelor două ediţii, din 2010 şi 2011, la care au participat peste 500.000 de voluntari care au colectat peste 1.300.000 de saci de deşeuri, ecologiştii sunt provocaţi să participe la o nouă ediţie a acestui proiect care va avea loc pe 12 mai.
În ceea ce priveşte municipiul Lugoj, anul trecut pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor s-au adunat 330 de voluntari care au strâns 706 saci cu gunoaie aruncate în natură de cetăţenii certaţi cu bunul simţ. Anul acesta, acţiunea se va desfăşura în data de 12 mai, începând cu ora 8:00, voluntarii fiind aşteptaţi să li se alăture organizatorilor pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor.
„Activităţile pe care le desfăşurăm în cadrul proiectului sunt esenţiale pentru că ceea ce dorim nu este să mobilizăm oamenii la nesfârşit şi pentru o singură zi pe an, ci scopul nostru este să responsabilizăm cetăţenii pe termen lung şi să-i facem mai constienţi de valoarea mediului înconjurător şi de urmările negative ale actiunilor omului. Iar implicarea voastră, în echipa de organizare, ca voluntari, ne va ajuta cu siguranţă să ne apropiem cu încă un pas de scopul proiectului. Pentru noi ar fi o onoare şi un privilegiu să vă avem alături ca voluntari în organizare, iar, în acest sens, suntem pregătiţi să facem totul pentru ca experienţa voastră alături de noi să fie plină de însemnătate şi satisfacţie,” precizează Radu Rusu, coordonatorul proiectului pe judeţul Timiş.
Peste 90 de participanţi de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”. În mod surprinzător şi foarte plăcut pentru profesori, copiii au fost cei care şi-au dorit foarte mult să participe la acţiune. „Anul trecut am primit din partea organizatorilor naţionali un set de instrucţiuni, norme de protecţie, detalii despre cum se desfăşoară concret acţiunea, cum se adună gunoaiele fără să pună mâna pe ele, cu mănuşi de protecţie, cu saci, pe categorii. Anul acesta nu s-a mai pus foarte mult accent atât pe logistică şi pe procedura de colectare, cât pe zone pentru că am înţeles de la cei de la Timişoara că vor să facă un fel de activitate mai mult de atragere a atenţiei publicului”, a declarat Daniela Popovici, profesor coordonator al Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”.
Zona Lacului Surduc, în centrul atenţiei. Anul acesta, acţiunea de curăţenie naţională va îmbrăca o nouă formă: în fiecare judeţ fiind propuse şi alese zonele în care se va face curăţenie în mod special, fiecare locuitor al ţării având astfel posibilitatea de a propune şi a vota zona pe care o doreşte curată. Printre primele propuneri se numără Pădurea Verde din Timişoara-Dumbrăviţa, Zona Lacului Surduc, Malul Timişului Şag-Albina, pădurea Snagov, Băneasa din Bucureşti, zona lacului Vidraru în Argeş, Codrii Paşcaniului în Iaşi sau Lacul lui Eminescu în Botoşani. „Vor fi câteva zone din Timiş care vor fi vizate de acţiunea asta de ecologizare, respectiv Pădurea Verde din Timişoara şi Zona Lacului Surduc de la noi, pe care vor să le facă un fel de zone pilot, în care să se urmărească ulterior cât de mult se murdăreşte după activitatea asta de curăţare”, a mai adăugat Daniela Popovici. Obiectivul strategic al acţiunii din acest an este creşterea procentului de reciclare a deşeurilor colectate la 30% din numărul de saci colectaţi, de la 26% în 2011 şi 17% în 2010. La Lugoj, se pun la punct ultimele detalii pentru ca ziua de sâmbătă, 12 mai, să decurgă conform aşteptărilor. „Coordonatrul de mediu de la Primărie ne ajută şi urmează să rezolvăm cu Salprestul, dacă nu s-a rezolvat deja şi cu transportul elevilor de la Brediceanu la Surduc”, a mai spus Radu Rusu.