Lugojenii s-au obişnuit ca în fiecare vară să aibă parte de lecţii de înot şi tenis pe insula Cotu Mic.
Şi în acest an, amatorii acestor sporturi îşi pot duce copiii la antrenamente zilnice.
Acestea sunt deschise chiar şi celor mari.
Singurul ştrand funcţional din oraş, cel de pe insula Cotu Mic, găzduieşte antrenamente pentru deprinderea înotului şi pentru recuperare medicinală prin înot.
Pregătirea se adresează în special copiilor între 6 şi 14 ani.
Antrenamentele sunt programate cinci zile pe săptămână, de luni până vineri. În prezent, sunt înscrişi la cursuri 20 de copii, dintre care şase învaţă înotul de la zero.
Printre participanţi sunt şi câţiva care au nevoie de o corectare a deformărilor coloanei cauzate de scolioză, lordoză sau scifoză.
„Înotul este un sport care dezvoltă armonios corpul şi pune în mişcare mai multe grupe de muşchi, dar este în acelaşi timp şi o metodă de recuperare eficientă pentru diferite afecţiuni ale spatelui”, a explicat profesorul de 24 de ani, Andrei Neamţu, cel care conduce şedinţele de înot alături de un coleg instructor.
Cursanţii au la dispoziţie echipamente ajutătoare precum plute, palmare, bare flotoare din material moale şi ochelari de protecţie. Lecţiile vor dura pe toată perioada verii, atâta timp cât temperatura de afară este optimă.
Tot pe insula Cotu Mic, 15 tineri, iubitori ai tenisului de câmp, se iniţiază în tainele acestui sport în cadrul bazei sportive.
Din acest an, baza dispune pentru antrenamente şi de un tun automat de aruncat mingi, care sunt proiectate până la o distanţă de 24 de metri, cu viteze şi frecvenţe variabile.
„Aparatul, care aruncă mingi, poate fi folosit atât la pregătirea grupelor de începători, cât şi la cei care au început mai demult acest sport şi îşi perfecţionează tehnica de joc”, a explicat antrenorul Gigi Cernea. Jumătate dintre cei care învaţă tenisul pe insulă sunt copii ce au vârsta până în şapte ani.
Antrenamentele au loc dimineaţa, începând cu ora 9, în fiecare zi de luni până vineri.