„1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2015, ecourile Marii Uniri în conştiinţa românilor” este acţiunea organizată vineri în amfiteatrul Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”.
Conducerea instituiţiei de învăţământ lugojene, reprezentată de prof. Gheorghe Bancu – director şi prof. dr. Mihaela Bână, director adjunct, a punctat din capul locului că manifestarea s-a dorit a fi o reflectare cât mai diversă a evenimentului de la 1 Decembrie, şi din cât mai multe perspective.
După ce, în deschidere, Imnul de Stat al României a fost intonat de un grup vocal de 18 elevi coordonaţi de prof. Alina Bogoevici, tinerilor li s-au adresat dr. Daciana Vuia, muzeograf la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă din Lugoj, care a vorbit despre „Spaţiul bănăţean la începutul Primului Război Mondial”, scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea („1 Decembrie 1918 prin ochii adolescentului Filaret Barbu”) şi col. Costel Mereuţă, care a vorbit despre contribuţia Armatei Române la înfăpturirea Marii Uniri.
Anda Curuţiu şi Alexandra Laicu Hausberger, eleve ale Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” (clasa a XI-a), s-au referit la tema „1 Decembrie în literatură”, iar prof. dr. Dorin Păcurar a făcut un istoric al Imnului de Stat al României. Au recitat elevii Patricia Filip, Amina Poteraşu şi Darius Stegăriţă.
Pe parcursul zilei de vineri, în holul de la etajul I al Colegiului, a fost deschisă o expoziţie cu desene şi acuarele ale elevilor, tematica fiind evident Ziua Naţională. Coordonatorii acţiunii au fost prof. dr. Aurelia Mihaela Bână şi prof. Florin Bombescu.