În sport, datul cu pumnul nu mai este demult apanajul pugiliştilor. Dacă boxerii îşi împart pumni pentru că asta le este meseria, în alte discipline pumnul devine uneori judecătorul suprem. Şi, ca orice judecător, se presupune că împarte dreptate.
Cam astfel a gândit şi un jucător al echipei cărăşene Rapid Buchin în timpul amicalului cu Vulturii Lugoj, care a avut loc miercuri pe Stadionul Municipal şi despre care aţi citit pe site-ul nostru.
Nemulţumit că a fost faultat de lugojeanul Stoichescu, acesta s-a ridicat şi i-a aplicat un pumn, ca de la victimă la „agresor”. Ca să ştie altădată că la fotbal jucăm, nu ne faultăm.
La urma urmelor fotbalul este un joc destinat oamenilor cu bune maniere, care îşi scot pălăria în faţa adversarului atunci când acesta le trece mingea printre picioare sau îi driblează până ameţesc.
Ai trecut de mine, te las să te duci să îmi dai gol, nu mă apuc să vin după tine, să te trag de tricou, sau, mai grav, să intru prin alunecare şi să îţi provoc astfel vreo julitură.
Cine face astfel de gesturi imprudente, atunci să-şi asume riscul că va primi un pumn în faţă, în spate sau unde s-o nimeri. Iar dacă arbitrul se apucă să aplice regulamentul şi să-i acorde cartonaş roşu celui care dă pumnul, noi, colegii săi de echipă, ne solidarizăm cu acesta ca un gest de frondă şi ieşim de pe teren.
Exact ca în copilărie, când cel care era proprietarul mingii o lua şi pleca acasă pentru că regulamentul nu se interpreta aşa cum voia el. Degeaba te rugai de el şi îi dădeai voie să bată 5 „careuri”, el ţinea frustrarea în braţe până la capăt şi nu-i dădea drumul decât când intra în casă. La fel s-a întâmplat şi cu jucătorii din Buchin, care n-au mai dorit să continue partida în ciuda rugăminţilor gazdelor, care veniseră să joace fotbal, nu să se supere.
Aşa cum spuneam mai sus, datul cu pumnul a devenit o modă în sport, iar în fotbal este prezent în special în ligile inferioare, unde nu există atâta mediatizare, astfel că fanii legilor junglei se simt mai în largul lor.
În Liga 1, care are mult mai multă expunere pe TV, dar si pe site-uri specializate precum http://www.bet365.com/news/ro/betting/fotbal, lovirea adversarului fără minge este mai puţin întâlnită.
Fie că vorbim, însă, de prima ligă, de Liga a II-a sau a III-a, sau chiar de ligile judeţene, este important ca astfel de lucruri să fie tratate cu seriozitate, pentru că altfel fenomenul se va propaga cu o viteză căreia nu-i vom putea face faţă pe viitor.
Tocmai de aceea comisiile de disciplină ale asociaţiilor judeţene de fotbal trebuie să ia măsuri şi să nu arate condescendenţă pentru agresori.
Faptul că joci într-o ligă inferioară sau chiar într-un meci amical, unde nu te vede prea multă lume, n-ar trebui să reprezintă un argument pentru a-şi face dreptate într-o manieră arhaică.
Nu e mai puţin adevărat că antrenorii, dar şi colegii ar trebui să fie prima instanţă de judecată a celor care comit astfel de acte de violenţă, pentru că solidaritatea cu ei nu este decât un rău pe termen lung.