Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj vă invită să luați parte joi 30 iunie, de la ora 17, la lansarea volumului „Lugojul șahist”, o incursiune in istoria mișcării șahiste locale, minuțios reconstituită de maestra internațională doamna Ligia Jicman.
Iubitorii șahului și nu numai, vor putea descoperi o lucrare interesantă, care reușește să prezinte cronologic începutul și dezvoltarea șahului lugojean pe parcursul secolului XX.
Sunt reproduse documente, materiale biografice și fotografii, dar și portrete ale celor mai importanți reprezentanți ai orașului nostru în șahul național și internațional. Cartea este rodul eforturilor și muncii solicitante de căutare în timp a unor texte, articole sau lucrări, aparținând maestrei internaționale Ligia Jicman, legitimată la CSM Lugoj în 2007 și coordonatoare a activităților șahiste din municipiu din ultimii ani.
“Reconstituirea activității șahiste a Lugojului, dar și redescoperirea unor personalități despre care auzisem încă de la primii pași pe care i-am făcut în lumea șahului în urmă cu peste 50 de ani, m-au determinat să scriu această carte”, declara Ligia Jicman pentru ”Redeșteptarea”.
Maestra Ligia Jicman arată că șahul a fost introdus pentru prima dată în municipiul nostru de profesorul Ioan Drinca, la începutul secolului trecut, în cadrul orelor de gimnastică de la Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu”.
Primele cluburi de șah din Lugoj au fost înființate la inițiativa lui Ionel Linția, iar printre cei mai de seamă reprezentanți ai șahului din Lugoj, cu performanțe chiar de olimpiadă, se numără Ionel Linția, Constantin Raina, Pius Brînzeu, Gheorghe Dulcu, Adolf Pichler, Virgil Șchiopescu sau Gheorghe Szondy. Prin contribuția acestora, Lugojul s-a remarcat rapid și s-a înscris între cele mai importante centre șahiste ale țării.