Marţi, 3 iulie, de la ora 17.30, la Galeria ProArte din Lugoj, va avea loc lansarea unui volum deosebit. Cartea „Strădanii binecuvântate”, apărută la Editura „Mega” din Cluj Napoca, evocă o mare personalitate a Lugojului, despre care s-a vorbit pentru prima dată
Marţi, 3 iulie, de la ora 17.30, la Galeria ProArte din Lugoj, va avea loc lansarea unui volum deosebit. Cartea „Strădanii binecuvântate”, apărută la Editura „Mega” din Cluj Napoca, evocă o mare personalitate a Lugojului, despre care s-a vorbit pentru prima dată după Revoluţie în săptămânalul „Redeşteptarea”.
Dumitru Neda este o personalitate complexă a neamului românesc, am putea spune în egală măsură o personalitate lugojeană şi blăjeană, având în vedere că mai întâi Lugojul şi apoi Blajul au fost localităţile de care este strâns legată viaţa, formarea şi activitatea sa. S-a născut la Nevrincea, judeţul Timiş, în anul 1893. A făcut studiile gimnaziale la Lugoj şi a continuat cu cele universitare la Budapesta. Între 1917 – 1919 îşi completează studiile la Universitatea iezuită din Innsbruck – Austria unde obţine licenţa şi doctoratul. Reîntors în ţară, timp de 9 ani, slujeşte mai întâi ca preot în zona Lugojului, până în anul 1929, când este transferat Blaj.
“În paralel cu activitatea dăscălească a desfăşurat o intensă activitate publicistică fiind chiar redactor-şef al ziarului Unirea şi secretar de redacţie al revistei <<Cultura creştină>>”, ne-a declarat Ioan Sălcudeanu, coordonatorul colectivului de autori care au colaborat la editarea volumului. Dumitru Neda a fost închis în perioada martie 1951 – martie 1953 la Sighet, după care a fost transferat la Penitenciarul din Craiova, unde a şi rămas în domiciliu forţat, până la moarte.