După București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj și Constanța a venit rândul timișorenilor să cunoască lumea ascunsă a lagărelor României contemporane, în care 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale trăiesc în condiții inadecvate, în cele peste 700 de centre de asistenţă socială din toată țara.
Campania intitulată “Lagărele de lângă tine” este derulată de Centrul de Resurse Juridice, o organizaţie neguvernamentală de apărare şi promovare a drepturilor omului, care încă din 2003 organizează vizite de monitorizare neanunţate în centrele de plasament pentru copii cu dizabilităţi mintale, în centrele de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi mintale şi în spitalele de psihiatrie.
Între 11 şi 13 septembrie, în cadrul Festivalului Plai, C.R.J va organiza o expoziţie de fotografie în interiorul unei instalaţii foto asemănătoare cu o cuşcă.
Cele peste 120 de fotografii realizate de persoane cu dizabilități mintale din centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava, au drept scop mobilizarea opiniei publice pentru închiderea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități și crearea serviciilor sociale în comunitate, iar până la realizarea acestui deziderat, stoparea imediată și prevenirea abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale.
Membrii C.R.J sunt specialişti în drept şi jurnalişti de investigaţie, care scot la iveală condiţiile inumane la care sunt supuşi copiii în centrele de plasament.
Camere ascunse şi anchete sub acoperire, sunt “armele”cu care investigatorii luptă pentru a demonta noţiunea de lagăr şi a da un alt sens noţiunii de centru de plasament.
O statistică sumbră arată că doar în perioada 2011-2014 au murit în asemenea centre peste 1.500 de persoane cu dizabilități în doar 27 de județe ale ţării, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Judeţul Timiş a fost unul dintre “fruntaşe”, cu 161 de adulţi şi un copil, decedaţi în această perioadă, aşa cum reiese din “harta deceselor”, o statistică neagră întocmită de D.G.A.S.P.C – urile judeţene, ca răspuns la solicitările privind dreptul la informaţii publice, trimise de Centrul de Resurse Juridice.
Încă de anul trecut C.R.J a propus un proiect de lege pentru înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai acestora, care împreună cu alţi experţi în domeniu să contribuie la prevenirea abuzurilor, sesizarea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială.
Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat.