Societatea comercială Agromec Honorici a reuşit edificarea unei noi investiţii, având ca principală sursă de finanţare bani proveniţi de la Uniunea Europeană. Este vorba de o fermă piscicolă pentru realizarea căreia Agromec a beneficiat de aproximativ 2,9 milioane de lei. Societatea comercială Agromec Honorici a reuşit edificarea unei noi investiţii, având ca principală sursă de finanţare bani proveniţi de la Uniunea Europeană. Este vorba de o fermă piscicolă pentru realizarea căreia Agromec a beneficiat de aproximativ 2,9 milioane de lei. Luciul de apă este de aproximativ 10 hectare, dedicată în special creşterii crapului.
Ne dorim ca de anul viitor, ce vom creşte aici să meargă spre vânzare în Lugoj. Am să închei înţelegeri cu magazine cu vad comercial mare unde să instalăm acvarii pentru desfacerea peştelui viu”, ne-a dezvăluit o parte din planurile sale Ioan Pele, administrator Agromec Homorici. Contractul pentru cele aproape trei milioane de lei s-a încheiat la sfârşitul lunii martie, deşi proiectul a fost întocmit şi depus în 2010, ceea ce demonstrează încă o dată de ce ţara noastră este pe ultimul loc în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. ”A fost grea accesarea acestor fonduri, pentru că în România când ceri un ban, trebuie să obţii 10 ştampile. Am avut noroc că pe măsura aceasta (n.r. – Axa 2, Măsura 2.1 – Investiţii productive în acvacultură) am fost primul proiect pe ţară semnat. Proiectul s-a depus în aprilie 2010, an în care s-a şi aprobat, iar banii i-am primit anul acesta”, îşi aminteşte Ioan Pele.
Numărul locurilor de muncă nou create prin acest proiect este unul destul de mic, trei, din cauza procesului tehnologic aproape complet automatizat. În ferma piscicolă nou-creată nu este permis pescuitul, nici măcar în cadru organizat, şi nu vor fi organizate concursuri. Înfiinţată în anul 1995 prin divizarea parţială a SC Agromec SA Lugoj, Agromec Honorici nu este la prima experienţă de acest gen, de dezvoltare pe bază de fonduri europene. În anul 2005, a accesat programul de preaderare pentru dezvoltare rurală SAPARD, printr-o investiţie de ”Modernizare fermă vegetală” în valoare de 468.000 euro. Prin ea s-au construit depozitele de cereale în capacitate de 1.200 tone şi s-au achiziţionat utilaje agricole performante, cu randamente şi fiabilitate ridicată.